eur:
392.72
usd:
354.54
bux:
73193.79
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Nyitókép: Facebook/Navracsics Tibor

A finn területfejlesztési mintából is tanulna Navracsics Tibor

Oulu lesz Európa Kulturális Fővárosa 2026-ban, ennek okán a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa tapasztalatairól egyeztetett Navracsics Tibor Finnországban. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter a finn gazdasági miniszterrel a kohéziós politika jövőjéről is tárgyalt.

Oulu 2026-ban lesz Európa Kulturális Fővárosa, és a felkészülés részeként folytat konzultációkat - mondta az InfoRádiónak a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A Veszprém-Balaton térséghez hasonlóan a finn városnak is óriási lehetőséget jelent az Európa Kulturális Fővárosa cím, hogy megmutassa magát az európai közvéleménynek. A koncepciójuk is nagyjából hasonló - tette hozzá Navracsics Tibor. Mind a két térség nagy hangsúlyt helyez a kiemelt, nagy léptékű rendezvények mellett azokra is, amelyek a helyi közösségek összetartozását erősítik, és ilyen értelemben hosszabb távon is arra kívánja használni az EKF-címet Oulu is, hogy lehetőség szerint a város térsége is hasznosuljon, illetve egy kreatív régió irányába induljon el a fejlődés.

Az európai kohéziós politika válaszút előtt áll, nagy komoly viták folynak arról, hogy az elkövetkező években a területfejlesztési politikának milyen irányba kell mennie, és ez a magyar uniós elnökség alatt is az egyik legfontosabb vitasorozat – mondta Navracsics Tibor. Ezért Finnországban az az egyik célja, hogy jobban megismerje a finn területfejlesztési modellt.

Ennek lényege a térségi összefogás, amelynek alapvető motorja minden nagyobb régió esetében a helyi felsőoktatási intézmény.

Ezért látogatott meg Ouluban két egyetemet is.

Emellett találkozott a finn gazdasági miniszterrel, Wille Rydmannal, akivel a tágabb értelemben vett európai kohéziós politika stratégiai céljairól beszéltek.

Finnország és Magyarország bizonyos szempontból más táborba tartozik. Finnország nettó befizető országként a minél takarékosabb megoldások oldalán van. Ugyanakkor nagyon komoly regionális fejlesztési problémákkal küzd, hiszen az északi területe, a sarkkör környéki vagy azon túli régió ugyanazzal a gondokkal szembesül, mint a magyar belső perifériák: az elöregedés nagyon felgyorsult folyamata vagy az elvándorlás. Számos területen tudták egyeztetni az elképzeléseiket, így a jövőben a kohéziós politikai viták során akár azonos álláspontot is képviselhet a két ország – tette hozzá a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Elmondta még, hogy különös fontos Magyarország számára is az innováció és a területfejlesztés összekapcsolása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×