eur:
394.31
usd:
357.68
bux:
71480.6
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Nyitókép: Pixabay

Segélyakcióba keveredett a kábítószer

Metamfetaminos cukorkát osztottak ki élelmiszercsomagokban Új-Zélandon.

Három ember szorult kórházi ellátásra, miután egy fedélnélkülieket segítő aucklandi jótékonysági szervezet véletlenül potenciálisan halálos adag metamfetamint tartalmazó cukorkát is tett élelmiszercsomagokba - közölték szerdán az új-zélandi hatóságok.

Az aucklandi jótékonysági szervezet szerdai közleménye szerint a cukorkát egy adományozótól kapták, és nem tudták, hogy metamfetamint tartalmaz. A kábítószer cukorkás papírba volt csomagolva. A szervezet alkalmazottai már keresik azt a mintegy 400 embert, aki kapott az élelmiszercsomagokból.

A három embert, akik rosszul lettek a cukorkától, kórházban látták el, de már kiengedték őket - jelentették az új-zélandi hatóságok. A cukorkák a metamfetamint fogyasztók szokásos adagjának 300-szorosát tartalmazták, ami akár halált is okozhat az új-zélandi kábítószerellenőrző és szabályozó testület megállapítása szerint, amely megvizsgálta az anyagot.

Ben Briks Ang, a testület szóvivője elmondta, hogy a drogok ártalmatlan árunak álcázása megszokott csempésztechnika, és Új-Zéland valószínűleg a kábítószert tartalmazó cukorkák elosztóhelye.

Egy-egy cukorka értéke az utcán mintegy ezer új-zélandi dollár (215 ezer forint), ami arra utal, hogy az adományozó nem lehetett tisztában azzal, hogy mi van a cukorkás papírba csomagolva és nem szándékosan adta a segélyszervezetnek - tette hozzá Briks Ang.

Az ügyben nyomozó felügyelő szerint a cukorkák feltehetően egy balul elsült csempészakcióból származnak. A rendőrségnek eddig 16 cukorkát sikerült begyűjtenie, de nem lehet tudni, hogy hány került ki. A jótékonysági szervezet közlése szerint keddig azt tudták megállapítani, hogy nyolc család tagjai, köztük egy gyerek is fogyasztott a cukorkákból, de "furcsa" ízük miatt a legtöbben azonnal kiköpték.

A jótékonysági szervezetnél csak kereskedelmi forgalomban árult élelmiszereket fogadnak el adományként, a malajziai Rinda cég által forgalmazottnak feltüntetett "ananászos cukorkát" lezárt csomagolásban kapták valamikor az elmúlt hat hétben.

A szervezetet kedden egyik kliensük értesítette a cukorka "különös" ízéről, ezt követően azonnal megvizsgálták a megmaradt cukorkákat, majd értesítették a hatóságokat. A három kórházi ellátásra szoruló ember közül az egyik a szervezet tagja volt, aki megkóstolta a cukrot, hogy ellenőrizze a bejelentést.

A Rinda élelmiszeripari vállalat tudomást szerezve a bűncselekményről, közleményben határolódott el az esettől, és hangsúlyozta, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal.A mentamfetamin erős, függőséget okozó pszichostimuláns kábítószer, amely a központi idegrendszerre hat.

A címlapkép illusztráció

Címlapról ajánljuk
Ezrek tüntettek Pozsonyban a kormány lépései ellen

Ezrek tüntettek Pozsonyban a kormány lépései ellen

Kedd este közel 20 ezren tüntettek Pozsonyban a szlovák kormány közelmúltban meghozott döntései ellen. A demonstrálók bírálták a kultúrán belül kialakult helyzetet, a kulturális intézmények személycseréit, illetve a jogállamiság iránti aggodalmuknak adtak hangot. A tüntetést a két legerősebb ellenzéki párt szervezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×