eur:
394.28
usd:
360.96
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
A szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg harcjárművei a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. október 23-án. A Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni izraeli válaszcsapások palesztin halálos áldozatainak száma 4651-re emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a 14 ezret a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Izrael rekordidő alatt vette be harmadszor is a Hamász fellegvárát

Az izraeli hadsereg ismét bevonult Hán Júnisz városába csütörtökön, amit mindössze nyolc nappal korábban hagyott el. Az IDF közlése szerint a cél a Hamász átcsoportosító kísérletének felszámolása a Gázai övezet déli részére.

Izrael hadereje - az IDF, vagyis Israel Defense Forces - csütörtökön megkezdte a harmadik inváziót a gázai humanitárius területen található Hán Júniszba, nyolc nappal azután, hogy július 30-án befejezte a második akcióját - írja a The Jerusalem Post híradása nyomán az Index. A hírt a hadsereg is megerősítette közösségi oldalán.

Az IDF tavaly decemberben szállta meg először a várost, és április 7-én vonultak ki onnan, miután elérték a műveleti ellenőrzést. Július 22-én azonban visszatértek, amikor a palesztin szunnita iszlamista politikai mozgalom megpróbálta újjáalakítani magát, több tucat rakétát lőve Dél-Izraelre.

Augusztus 8-án az IDF ismét felszólította a város palesztin lakosságát, hogy evakuáljanak a humanitárius övezetbe - ez messze a legrövidebb idő volt, ami alatt az izraeli hadsereg úgy döntött, hogy visszatér egy nemrégiben megszállt területre.

Avichay Adraee ezredes, a hadsereg szóvivője közzétette a kiürítendő övezetek listáját is. A csapatok "erőteljesen fellépnek" a terrorista csoportok ellen a település térségében, ahogy fogalmazott. Az IDF először nem adott magyarázatot arra, hogy miért változtatták meg radikálisan a hadműveleti terveket, és döntöttek ismét a város megszállása mellett - írja a lap.

A fegyveres erők hivatalos Facebook-oldalán pénteken jelent meg a bejegyzés, hogy "terrorellenes műveletet" indít a városban, és terveik szerint felszámolják az ellenség azon kísérletét, hogy átcsoportosuljanak a Hamász egykori fellegvárába, a Gázai övezet déli részére.

A 98. ejtőernyős hadosztály által indított offenzívában több Hamász-katonát is megöltek, miközben fegyvereket és terrorista infrastruktúrát kerestek és számoltak fel, továbbá az izraeli légierő csapást mért 30 Hamász-célpontra is.

A jeruzsálemi lap megjegyzi, hogy az ismételt inváziónak jelentős költségei vannak, a palesztin polgári lakosságot tömeges költözésre kényszerítik, ami nemcsak a civileknek árt, hanem globálisan tovább rombolja Izrael legitimitását is.

Szerintük az újbóli megszállás egyik lehetséges oka, hogy a terrorszervezet gyorsabban tért vissza erre a területre, mint máshová. Más vélemények szerint az IDF taktikát váltott, és rövidebb ideig, de gyorsabban avatkozik be a Gázai övezetben.

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes a pólóelődöntő előtt: itt már nem lehet feltalálni a spanyolviaszt

Kemény Dénes a pólóelődöntő előtt: itt már nem lehet feltalálni a spanyolviaszt

Ha a horvátok vezetést szereznek, nem mehetnek el több góllal, ha meg mi megyünk több góllal, "nem jöhetnek vissza", viszont nagy titkok ezen a szinten már nincsenek – fogalmazott a háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány az InfoRádióban a Horvátország elleni elődöntőt megelőzően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nem találják az irányt a tőzsdék - Mi lesz ebből?

Nem találják az irányt a tőzsdék - Mi lesz ebből?

Jó hangulatban kezdődött a kereskedés az európai tőzsdéken pénteken, a délelőtt folyamán pluszban tartózkodtak az irányadó indexek, miután a csütörtöki munkaerőpiaci adatok némileg megnyugtatták az amerikai gazdaság állapota miatt aggódó befektetőket. Az amerikai részvénypiacok csökkenéssel nyitottak, majd pluszba fordultak, de nagy mozgások nincsenek, fontos makroadatok híján nem érkezett iránymutatás. Itthon a Mol és az OTP részvényein volt ma a befektetők szeme, a két vállalat ugyanis hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×