eur:
397.56
usd:
364.46
bux:
0
2024. augusztus 7. szerda Ibolya
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Sorra küldik börtönbe a tunéziai ellenzék elnökjelölt-aspiránsait

Tunéziában két hónappal az elnökválasztás előtt újabb lehetséges ellenzéki jelölteket ítéltek börtönre, illetve tiltottak el választásokon való indulástól.

A TAP helyi hírügynökség keddi beszámolója szerint a Kaisz Szaíd tunéziai elnök egyik bírálójaként ismert, bebörtönzött Abir Músszit két év szabadságvesztésre ítélték. Védői a hétvégén nyújtották be iratait, hogy indulhasson az elnökválasztáson.

Az illetékes büntetőtörvényszék a választási hatóság megsértése címén marasztalta el a politikusnőt.

Öt további lehetséges elnökjelölt nyolc hónap börtönt kapott. Köztük van Abdellatif al-Mekki ismert politikus, az iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda) egykori tagja, illetve Nizár Csaári rádiós és televíziós műsorvezető. Helyi sajtójelentések szerint az induláshoz szükséges támogatók gyűjtése során elkövetett szavazatvásárlással vádolják őket.

Az érintetteket életre szólóan eltiltották közhivatal viselésétől.

Basszám Trifi, a Tunéziai Liga az Ember Jogokért nevű jogvédő szervezet vezetője nagyon veszélyesnek nevezte az ítéleteket, mondván, hogy új elem a közhivatal viselésétől való életre szóló eltiltás. "A hatóságok átvették az irányítást az igazságszolgáltatás felett, hogy célba vehessék a politikai ellenfeleiket" - hangoztatta, hozzátéve, hogy ilyen körülmények között nem lehet szabad és tisztességes választásokat tartani.

Szaíd 2021 júliusában feloszlatta a parlamentet, azóta rendeleti úton kormányoz, majd új alkotmányt léptetett hatályba. Politikai ellenfelei szerint az elnök gyakorlatilag puccsot hajtott végre az észak-afrikai országban, visszafordítva számos demokratikus intézkedést, amelyet a 2011-es fordulat után hoztak. Az ellenzék és jogvédők is a másként gondolkodók bebörtönzését, a sajtó cenzúráját és az igazságügyi rendszer ellenőrzését vetik szemére, különös tekintettel a 2024. október 6-ára kitűzött elnökválasztásra.

Címlapról ajánljuk
A szövetségi kapitány elárulta, mi lehet a nyerő stratégia az erős sodrású, koszos Szajnában

A szövetségi kapitány elárulta, mi lehet a nyerő stratégia az erős sodrású, koszos Szajnában

Megjósolhatatlan, hogy a Szajna nagyon erős sodrása miatt milyen eredményt hoz a párizsi olimpia nyíltvízi úszóversenye – mondta az InfoRádióban a válogatott szövetségi kapitánya. Gellért Gábor hozzátette: a magyar indulók az elmúlt hetekben ötször edzettek a Dunában, emellett a triatlonosok versenye adhat némi támpontot a mezőnynek.
VIDEÓ
Orosz zászló leng Njú Jorkban, folytatódik a Kurszk elleni ukrán támadás – Háborús híreink szerdán

Orosz zászló leng Njú Jorkban, folytatódik a Kurszk elleni ukrán támadás – Háborús híreink szerdán

Friss, geolokált felvételek bizonyítják, hogy az orosz csapatok felvonták országuk zászlóját Njú Jork közepén. Az oroszok már csak pár utcára vannak a település végétől, napokon belül a kezükre kerülhet a teljes város. Orosz közlések szerint ukrán csapatok törtek be kedden Oroszország Kurszki területére, de moszkvai jelentés szerint erőik ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. A kurszki kormányzó szerint a légitámadások továbbra is folynak ukrán részről. Kijev egyelőre nem ismerte el, hogy szárazföldi támadást intézett volna Oroszország területe ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×