eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Prison Cell Bars - Black and White
Nyitókép: DanHenson1/Getty Images

Rettenetes állapotok uralkodnak az olasz fegyintézetekben

Tarthatatlannak nevezte a börtönök helyzetét a büntetés-végrehajtási intézetek dolgozóinak szakszervezete hétfőn Olaszországban, miután az idén már ötvenhatra emelkedett az öngyilkos rabok száma.

Az utóbbi három nap alatt három rab vetett véget életének: egyikük a Verona melletti Montorio börtönében, a másik Monzában, a harmadik Velence börtönében. Tizenketten az utóbbi egy hónapban lettek öngyilkosok. Az igazságügyi minisztérium adatai szerint 2022-ben nyolcvanöt, tavaly hetven volt az öngyilkosságok száma az olasz börtönökben.

A büntetés-végrehajtási intézetek rendőri szakszervezete (Osapp) elfogadhatatlan és tarthatatlan helyzetről írt közleményében, amelyben az igazságügyi miniszter és a kormány minél előbbi beavatkozását sürgette. Az érdekképviselet emlékeztetett, hogy az év eleje óta hat börtönőr is öngyilkosságot követett el. Az Osapp főtitkára, Leo Beneduci nyilvánosságra hozta, hogy

vasárnap este "ellenőrizhetetlen" helyzet alakult ki a torinói börtönben is, miután a rabok az udvarról nem akartak visszatérni celláikba.

Később tüzet gyújtottak a cellákban, és az egyik börtönőrre is rátámadtak. Pénteken a trieszti börtönben tört ki lázadás a hőség és a zsúfoltság miatt. Ezzel egyidőben a firenzei Sollicciano börtön rabjai petíciót írtak az illetékes ombudsmannak, mivel a börtönben nincsen meleg víz.

A 189 olaszországi börtön valamivel több mint 51 ezer főt képes befogadni, de a rabok száma meghaladja a hatvanezret. Több mint 44 ezer elítélt jogerős büntetését tölti, mintegy harminc százalékuk külföldi.

Az Osapp szerint tizennyolcezerrel több börtönőrre lenne szükség.

Az olasz börtönépületek nagy részében nem biztosított a klíma még a negyven fokos melegben sem, ami majdnem minden nyáron lázadásokhoz és sztrájkokhoz vezet.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×