eur:
394.54
usd:
358.37
bux:
71918.89
2024. augusztus 15. csütörtök Mária
Az újraválasztásáért küzdő Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampányol a detroiti Renaissance középiskolában 2024. július 12-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA, Dieu-Nialo Chery

"Több lövés" - Joe Biden kampánydöntést hozott a merénylet után

Joe Biden amerikai elnök szombaton elítélte a vetélytársa, Donald Trump volt ellen elkövetett merényletkísérletet, kampánystábja közölte, hogy felfüggeszti a kampányhirdetések közlését.

Az elnök a politikai erőszak megszüntetésére szólított fel. Hangsúlyozta: "Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak. Ez beteges" - mondta, hozzátéve, hogy alaposan tájékozódott az ügyben, és tervezi, hogy beszélni fog Trumppal. "Mindenkinek el kell ítélnie a történteket" tette hozzá.

A 81 éves elnök a Delaware állambeli Rehoboth Beach-en egy templomban tartózkodott, amikor a lövöldözés történt, majd később rezidenciájára indult. Kiadott egy írásos nyilatkozatot, majd elhagyta delaware-i tengerparti házát, és a helyi rendőrkapitányság felé vette az irányt, hogy kamerák előtt beszéljen a kérdésről.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a lövöldözés merénylet volt-e, Biden azt mondta: "van egy véleményem, de nem ismerek minden tényt". Később telefonon beszélt a 78 éves Trumppal - közölte a Fehér Ház, de részleteket nem közöltek.

Biden egyik kampánytisztviselője azt mondta, hogy a csapat "azon dolgozik, hogy a lehető leggyorsabban levegyük a televíziós hirdetéseinket", válaszul a történtek súlyosságára.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg.

Egy másik ember viszont meghalt a támadásban és ketten életveszélyesen megsebesültek.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×