eur:
394.57
usd:
358.87
bux:
72282.1
2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépületek romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lévő menekülttáborban 2023. november 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. Palesztin vezetők szerint az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 11 078-at a palesztinok lakta területeken.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

A Hamász megsértődött vezetőjük megtámadása miatt

A Hamász palesztin terrorszervezet felfüggesztette a túszalkuról és a tűzszünetről folytatott tárgyalásokat egyi vezetője, Mohammed Deif likvidálásának szombati kísérlete után - közölte a szervezet képviselője.

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője bejelentette, hogy a szombaton célba vett Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka "jól van" az ellene tegnap, Hán-Júnisz nyugati, külső részén elkövetett célzott likvidálási kísérlet után. A közvetítésben részt vevő egyiptomi források is megerősítették a tárgyalások befagyasztását.

A merényletkísérletben palesztin források szerint több tucat gázai vesztette életét, és a légicsapás megölte a Hamász helyi dandárjának parancsnokát, Rafa Szalamát.

A tisztviselő hozzátette, hogy úgy döntöttek, hogy leállítják a túszok szabadon bocsátásáról és a háború befejezéséről szóló tárgyalásokat az "Izrael által elkövetett tömeggyilkosságok" és Izrael hozzáállása miatt.

A bejelentés szerint Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának Katarban élő vezetője közölte a közvetítő országok képviselőivel, hogy a tárgyalások felfüggesztése mellett döntöttek, mert "Izrael komolytalan, időt húz és akadályokat állít".

Szombat este ismét tömegek követelték Izrael utcáin az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kiszabadítását, vizsgálóbizottság felállítását, és előrehozott választásokat.

Jeruzsálemben a miniszterelnöki hivatalnál tömegtüntetésen tiltakoztak a túszok családtagjai és támogatóik, miután négy napon át a rendkívüli hőségben Tel-Avivból Jeruzsálembe meneteltek, hogy a túszalku aláírását követeljék.

Címlapról ajánljuk
Tálas Péter: kettős célja volt Ukrajnának a kurszki hadműveletekkel

Tálas Péter: kettős célja volt Ukrajnának a kurszki hadműveletekkel

A Kurszki régióba történő ukrán benyomulás ugyan a háború menetét nem változtatja meg, de kellemetlen presztízsveszteséget okozott Oroszországnak – értékelt az InfoRádió Aréna című műsorában Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének egyetemi docense. Beszélt az európai fegyverkezés szerepéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 16. 17:23
2024. augusztus 16. 16:56
×
×
×
×