eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Ferenc pápa Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepének alkalmából 2024. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Aggódik a pápa, a demokrácia rákfenéjéről beszélt

Ferenc pápa a számos országban terjedő "demokrácia-szkepticizmus" miatt aggodalmát fejezte ki a demokrácia helyzete miatt szerte a világon az olasz katolikusok 50. szociális hete alkalmából Triesztben tartott rendezvényen vasárnap elhangzott beszédében.

"A mai világban - mondjuk ki az igazat - a demokrácia nem örvend jó egészségnek. Ez érdekel és aggaszt is bennünket, mert az emberiség jóléte forog kockán" - mutatott rá beszédében a pápa. "A demokrácia szó nem egyszerűen a választások szinonimája. A demokrácia megköveteli olyan feltételek megteremtését is, hogy mindenki ki tudja fejezni a véleményét. A választók csökkenő száma viszont aggodalommal tölt el" - mondta Ferenc pápa.

A pápa felelős politikai szerepvállalásra szólította fel a katolikusokat. A katolikusoknak nem szabad megelégedniük a "magánhittel", hanem aktívan részt kell venniük a politikai életben is.

"Nem elégedhetünk meg a magánhittel. Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy legyen bátorságunk nyilvános vitákban javaslatokat tenni az igazságosság és a béke érdekében.

Van mondanivalónk, de nem a kiváltságok védelmében.

Egységes hangon kell javaslatokat tennünk egy olyan társadalomban, amely gyakran hangtalan, és amelyben túl sokaknak nincs hangjuk. Sokan vannak, túl sokan vannak, akiknek nincs hangjuk!" - fogalmazott Ferenc pápa.

"Mindenkinek egy közösségi projekt részének kell éreznie magát. Senki sem érezheti magát haszontalannak". A társadalmi valóságtól való távolságtartás mögött gyakran közöny húzódik meg. "A közömbösség a demokrácia rákfenéje" - figyelmeztetett.

Az elmúlt hetekben a pápa több olaszországi városba is ellátogatott, köztük Velencébe, Veronába és most Triesztbe. Ferenc - a Vatikán államfőjeként - június közepén részt vett a G7-ek dél-olaszországi csúcstalálkozóján.

A 87 éves pápa, aki rossz egészségi állapotban van, csaknem egy éve nem tett hosszabb külföldi utat. Idei első külföldi útja szeptemberben Délkelet-Ázsiába vezet, majd nem sokkal később Belgiumba és Luxemburgba látogat el - amint azt a Vatikán is megerősítette.

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Informatikai káosz - Stabilizálódott a helyzet Ferihegyen, de késések vannak

Folyamatos az utasfelvétel a globális informatikai meghibásodások után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×