eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész a 90. születésnapján a budapesti Zeneakadémián a tiszteletére rendezett hangverseny után, 2016. február 19-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Rangos izraeli elismerést kapott egy magyar művész és egy tudós

Magyarokat is kitüntetnek idén a rangos Wolf-díjjal Izraelben; Kurtág György zeneszerző és Roska Botond neurobiológus is megkapja az elismerést.

A gázai háború miatt idén öt hónapos késéssel jelentették be szerda este a százezer dollárral járó Wolf-díj kitüntetettjeit, melyet évente ítélnek oda a matematika, az orvostudomány, a fizika, a mezőgazdaság és a zene területén.

Idén kilencen, az Egyesült Államokban, Izraelben, az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Franciaországban és Svájcban élő tudósok és művészek vehetik át néhány hónap múlva, egyelőre nem meghatározott időpontban a díjat.

A Wolf-díj idejei kitüntetettjei. Forrás: X / Wolf prize
A Wolf-díj idejei kitüntetettjei. Forrás: X / Wolf prize

A Svájcban élő, Magyarországon született és tanult Roska Botond megosztva kapta az orvostudományi díjat a Franciaországban és az Egyesült Államokban is dolgozó José-Alain Sahel francia tudóssal.

A zeneművészeti elismerést Kurtág Györgynek ítélték oda. A fizika tudományában az Egyesült Királyságban alkotó Martin Rees professzor munkásságát ismerték el. A mezőgazdaság területén pedig három amerikai professzor, Elliot Meyerowitz, Joanne Chory és Venkatesan Sundaresan veheti át idén a díjat. Matematikából két izraeli osztozik a díjon, Adi Samir professzor a Weizmann Intézetből és Noga Alon professzor, aki a Princeton Egyetem és a Tel-Aviv Egyetem professzora. Samir az információbiztonság szempontjából fontos kriptográfia területén kifejlesztette 1977-ben a mára széles körben elterjedt RSA néven ismert titkosító rendszert. Alon a kombinatorikában alkotott maradandót.

Az izraeli Wolf-díj kitüntetettjeinek több mint egyharmada később elnyerte a Nobel-díjat is szakterületén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×