eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Jakab András

Magyar bírót küldött Ausztria az Emberi Jogok Európai Bíróságába

Jakab András hivatali ideje 2024. november 1-jén kezdődik.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) bírájává választották Jakab András alkotmányjogászt, a Salzburgi Egyetem professzorát. Jakabot Ausztria delegálta a testületbe – írta a Telex a Die Presse cikkére hivatkozva.

A jelenlegi osztrák bíró, Gabriele Kucsko-Stadlmayer hivatali ideje október 31-én jár le az EJEB-nél. Mivel a bírák a kilencéves hivatali idejük után nem választhatók újra, ezért Ausztriának új tagot kellett delegálnia. Az EJEB bírái nem az egyes államok képviselői, így fordulhatott elő, hogy Jakabot magyar állampolgárként Ausztria is jelölhette erre a feladatra.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szerdán abszolút többséggel, 92 szavazattal támogatta a magyar alkotmányjogász kinevezését. A hivatali ideje 2024. november 1-jén kezdődik.

Jakab András alkotmányjogász, egyetemi tanár, az MTA doktora. Korábban Heidelbergben, Nottinghamban, Liverpoolban, Madridban és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen dolgozott egyetemi oktatóként és kutatóként. Jelenlegi kutatási területei: alkotmányelmélet, normatan, jogi érveléstan, átmeneti igazságszolgáltatás.

Az EJEB-be az Európa Tanács valamennyi tagállama egy bírót delegálhat, Magyarország delegáltja jelenleg Paczolay Péter.

Címlapról ajánljuk
Svájc simán verte Olaszországot

Svájc simán verte Olaszországot

A címvédő olasz válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a magyarok csoportjából továbbjutott Svájctól a németországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati nyolcaddöntőjében, ezzel búcsúzott a további küzdelemtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×