eur:
394.99
usd:
368.6
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Triest Italy view on the city from  San Giusto Castle
Nyitókép: Elena Chelysheva / Getty

Tigrisszúnyog-veszély Olaszországban: már városrészeket kell miattuk lezárni

Az olasz hatóságok nagy erőkkel irtják a dengue-láz kórokozóját terjesztő invazív rovart, de a nyaralni készülőknek nem kell aggódniuk.

Trieszt különböző részeit idén már ötször kellett fertőtleníteni a dengue-láz miatt - írja az Economx. Legutóbb június 9-ről 10-ére virradó éjszaka tájékoztatták a Vicolo Salvia és a Via Savi utcák lakosait, hogy otthonuk 200 méteres körzetében hajnali 4 és délelőtt 10 óra között fertőtlenítést végeznek.

Ezért erre az idősávra vonatkozóan kérték a lakosokat, hogy

  • tartsák zárva az ajtókat, ablakokat;
  • kapcsolják ki a légkondicionáló berendezéseiket;
  • ne engedjék ki a szabadba háziállataikat.

A rendkívüli intézkedést az indokolta, hogy felütötte fejét a dengue-láz, melynek kórokozóját az Ázsiából származó tigrisszúnyog terjeszti.

Az influenzához hasonló, olykor súlyos következményekkel járó trópusi betegség tavaly országszerte 362 alkalommal fordult elő bizonyítottan, bár az esetek tényleges száma magasabb lehetett, mert a megbetegedések 85 százaléka tünetmentes - írják. Az idén még nagyobb hullám van kibontakozóban Olaszországban, június közepéig 259 esetet regisztráltak.

A ferőzés azért is lehet különösen veszélyes, mert az első nem jelenti a védettség kialakulását, és a második megbetegedés még súlyosabb lefolyású lehet.

Viszont a kórokozó nem terjed emberről emberre, ezért különösen fontos a tigrisszúnyogok irtása.

A német n-tv.de összefoglalója szerint három ok miatt emelkedik az esetek száma Olaszországban:

  • a leggyakoribb a külföldön elkapott fertőzés, Argentínában és Brazíliában terjed főként a dengue-láz (a brazil hatóságok idén már 5 millió esetet jegyeztek fel);
  • a második tényező, hogy a tigrisszúnyog olasz földön is megjelent, így a belföldi fertőzések száma is emelkedik;
  • a harmadik faktor, hogy az ázsiai mellett egyiptomi tigrisszúnyog is létezik, ami sokkal hatékonyabb, ezért az olasz hatóságok nagy erőkkel igyekeznek megakadályozni az átterjedésüket Észak-Afrikából.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondani az olaszországi nyaralásról. Enrico Pregilasco, a milánói egyetem virológus kutatója a német hírportálnak azt mondta: "A dengue-láz terjedését nem szabad alábecsülni, és szigorú ellenőrzésre van szükség, de Olaszországban üdülni ugyanolyan biztonságos, mint bárhol máshol."

A virológus arra is rámutatott, hogy a tigrisszúnyog, és vele együtt a betegség több európai országban is megjelent már, például Ausztriában, Franciaországban és Németországban is.

Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

A csoportkör után kiesett az Európa-bajnokságról a magyar labdarúgó-válogatott, ennek ellenére meg tudta erősíteni az elmúlt években kivívott pozícióját – mondta Szabados Gábor. A sportközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a túl magas elvárásokról, a topklubokban szereplő játékosok hiányáról, Marco Rossi jövőjéről és Szoboszlai Dominik értékéről is.

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×