eur:
393.21
usd:
362.73
bux:
73164.07
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Triest Italy view on the city from  San Giusto Castle
Nyitókép: Elena Chelysheva / Getty

Tigrisszúnyog-veszély Olaszországban: már városrészeket kell miattuk lezárni

Az olasz hatóságok nagy erőkkel irtják a dengue-láz kórokozóját terjesztő invazív rovart, de a nyaralni készülőknek nem kell aggódniuk.

Trieszt különböző részeit idén már ötször kellett fertőtleníteni a dengue-láz miatt - írja az Economx. Legutóbb június 9-ről 10-ére virradó éjszaka tájékoztatták a Vicolo Salvia és a Via Savi utcák lakosait, hogy otthonuk 200 méteres körzetében hajnali 4 és délelőtt 10 óra között fertőtlenítést végeznek.

Ezért erre az idősávra vonatkozóan kérték a lakosokat, hogy

  • tartsák zárva az ajtókat, ablakokat;
  • kapcsolják ki a légkondicionáló berendezéseiket;
  • ne engedjék ki a szabadba háziállataikat.

A rendkívüli intézkedést az indokolta, hogy felütötte fejét a dengue-láz, melynek kórokozóját az Ázsiából származó tigrisszúnyog terjeszti.

Az influenzához hasonló, olykor súlyos következményekkel járó trópusi betegség tavaly országszerte 362 alkalommal fordult elő bizonyítottan, bár az esetek tényleges száma magasabb lehetett, mert a megbetegedések 85 százaléka tünetmentes - írják. Az idén még nagyobb hullám van kibontakozóban Olaszországban, június közepéig 259 esetet regisztráltak.

A ferőzés azért is lehet különösen veszélyes, mert az első nem jelenti a védettség kialakulását, és a második megbetegedés még súlyosabb lefolyású lehet.

Viszont a kórokozó nem terjed emberről emberre, ezért különösen fontos a tigrisszúnyogok irtása.

A német n-tv.de összefoglalója szerint három ok miatt emelkedik az esetek száma Olaszországban:

  • a leggyakoribb a külföldön elkapott fertőzés, Argentínában és Brazíliában terjed főként a dengue-láz (a brazil hatóságok idén már 5 millió esetet jegyeztek fel);
  • a második tényező, hogy a tigrisszúnyog olasz földön is megjelent, így a belföldi fertőzések száma is emelkedik;
  • a harmadik faktor, hogy az ázsiai mellett egyiptomi tigrisszúnyog is létezik, ami sokkal hatékonyabb, ezért az olasz hatóságok nagy erőkkel igyekeznek megakadályozni az átterjedésüket Észak-Afrikából.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondani az olaszországi nyaralásról. Enrico Pregilasco, a milánói egyetem virológus kutatója a német hírportálnak azt mondta: "A dengue-láz terjedését nem szabad alábecsülni, és szigorú ellenőrzésre van szükség, de Olaszországban üdülni ugyanolyan biztonságos, mint bárhol máshol."

A virológus arra is rámutatott, hogy a tigrisszúnyog, és vele együtt a betegség több európai országban is megjelent már, például Ausztriában, Franciaországban és Németországban is.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×