eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Pixabay

Kötelező lesz kitenni a Tízparancsolatot Louisiana iskoláiban

Az intézkedés ellenzői kilátásba helyezték, hogy bíróságon kérdőjelezik meg annak alkotmányosságát.

Törvényben rendelték el a Tízparancsolat kifüggesztését az oktatási intézmények tantermeiben az Egyesült Államok Louisiana szövetségi államában - az intézkedésről szóló jogszabályt az állam kormányzója iktatta törvénybe aláírásával.

A republikánus Jeff Landry indoklása szerint, "aki tiszteletben akarja tartani a jog uralmát, azaz jogállamiságot, annak az első törvényalkotótól kell kiindulnia, aki Mózes volt". A jogszabály szövege szerint a dokumentumot jól látható helyen, és olvasható méretű betűkkel szedve kell kifüggeszteni az osztálytermekben a közoktatás mind a 12 évfolyamán, valamint az állami finanszírozású egyetemeken.

Az intézkedés ellenzői kilátásba helyezték, hogy bíróságon kérdőjelezik meg annak alkotmányosságát, míg támogatói arra hívták fel a figyelmet, hogy a Tízparancsolat nem pusztán egy vallási irat, hanem történelmi jelentőséggel bír.

Liz Murrill, Louisiana állam igazságügyekét felelős vezetője, és főügyésze csütörtökön Washingtonban egy részben oktatással foglalkozó konferencián az MTI-nek adott interjúban a jogszabály egyik alapvető célkitűzésének nevezte, hogy a gyerekeket visszavezessék az Egyesült Államok létét megalapozó hagyományokhoz. A politikus rámutatott, hogy a törvénybe iktatás hosszú politikai harc lezárása, ugyanis az intézkedést a korábbi kormányzó megvétózta.

Ezzel Louisiana állam az Egyesült Államok első szövetségi állama, ahol a Tízparancsolat kötelezően az osztálytermek berendezésének részévé vált. Hasonló kezdeményezések vannak Texas, Oklahoma és Utah államokban.

Címlapról ajánljuk
Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

Donald Trump kevés konkrétumot mondott a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében, inkább olyan kérdéseket vetett fel, amelyek széles körben érintik a szavazókat – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Csizmazia Gábor arról is beszélt, egyre nagyobb nyomás alá kerül Joe Biden, így megnőtt az esély arra, hogy visszalépjen.

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×