eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Unsplash.com

FTI-csőd: az utasok egy része biztosan bukta a pénzét

A hét elején jelentett fizetésképtelenséget a müncheni regionális bíróságon Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője, az FTI utazási csoport. Az utazásokat lemondták, magyar utasok is érintettek. A csődbiztos most olyan megoldásokon dolgozik, amelyek kielégítők lesznek a károsultaknak, a cél ugyanakkor az, hogy július 1-jétől ismét biztosíthassák az utazásokat.

Jelenleg még mintegy 60 ezer, éppen szabadságát töltő ügyfelet érint a hétfőn bejelentett csőd. A csődbiztos szerint most azon dolgoznak, hogy ezek az utasok az eredetileg tervezett időszak végéig élvezhessék a pihenésüket, azt követően pedig a tervezett módon, biztonságos körülmények között utazhassanak haza – írja az ARD.

A folyamat eddig rendkívül szervezetten zajlik. Az FTI "forródrótot" hozott létre az ügyfelek felmerülő kérdéseinek megválaszolására, aki azonban az elkövetkező napokban utazott volna az FTI-vel, annak számolnia kell azzal, hogy az utazás elmarad, mert a csődbiztos szerint a szabadság zavartalan eltöltését nem lehet garantálni.

Mindez valamennyi olyan utasra vonatkozik, aki az FTI-n keresztül foglalta le utazását június 10-ig, azaz hétfőig.

Ugyanakkor a Német Utazási Biztosítási Alap (DRSF) által nyújtott biztosítási védelem automatikusan vonatkozik a szervezett utazásokra, így az alap biztosítja a kifizetett összegek visszatérítését, de ehhez fel kell vennie a kapcsolatot az érintettekkel, mihelyst a szükséges adatok rendelkezésére állnak.

A jogi előírásoknak megfelelően a DRSF-nek az esetleges előlegeket is vissza kell térítenie, ha az utazásra nem kerülhet sor. Mindez azt jelenti, hogy a szervezett utakat előzetesen lefoglaló ügyfeleknek nem kell tartaniuk attól, hogy a csoport fizetésképtelensége következtében pénzügyi veszteség éri őket. Az adatok szerint a szervezett utazások részesedése az FTI csoportnál az utazások több mint 90 százalékát teszi ki.

Más a helyzet azon utazók esetében, akik csak a szállást foglalták vagy a repülőjegyet vásárolták az FTI-n keresztül, ugyanis ezeket a szolgáltatásokat a biztosítási alap nem fedezi.

Ilyenkor az utazók nem számíthatnak a kiadások visszatérítésére, ha az FTI törli a foglalást.

A csődbiztos szerint jelenleg keresik a megoldást a június 10. után induló utakra. A cél az, hogy a lefoglalt utakat a lehető legkorábban más utazási szolgáltatók által tervezett módon biztosítsák. Axel Bierbach reményét fejezte ki, hogy július 1-jétől találnak megfelelő megoldást. A hétfőn bejelentett csőd óta új utakat nem lehet lefoglalni az FTI-nél.

Mint azt az Infostart is megírta, az FTI fizetésképtelensége magyar ügyfeleket is érint, mintegy 1400 utasról tudott szerdáig a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, de ez még nem biztos, hogy végleges adat.

Az érintett utazók hazaszállításáról és támogatásáról a német utazási szakma és a DRSF gondoskodik, a részletekről külön weboldalon és egy ingyenes telefonvonalon lehet tájékozódni.

Az FTI Group a koronavírus-járvány alatt került szorult helyzetbe, és ugyan kapott 595 millió euró állami támogatást, de ennek csak egy részét sikerült visszafizetni. Ráadásul a vállalat egyre több beszállítója követelt előleget, a cégnél legalább tízmilliós fedezethiány keletkezett, miután pedig a német szövetségi kormány elutasította a vállalat további támogatását, csődöt kellett jelentenie.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×