eur:
398.34
usd:
372.22
bux:
69536.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
VINA DEL MAR, CHILE - FEBRUARY 5: An aerial view of houses destroyed by forest fires in Vina del Mar, Chile on February 5, 2024. According to authorities, more than 15,000 homes were destroyed and 123 people died in the fire. (Photo by Lucas Aguayo Araos/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu

Tűzoltó és erdészeti alkalmazott okozhatta több mint száz ember halálát

A két férfit  őrizetbe vették - jelentette be a chilei rendőrség.

Egy tűzoltót és az erdészeti hatóságok egy tisztségviselőjét gyanúsítják azzal Chilében, hogy szándékosan idézhették elő a februárban az ország középső részén pusztító erdőtüzeket, amelyekben 137 ember életét vesztette.

Az erdőtüzek két kisebb, egyidejűleg keletkezett tűzből alakultak ki február 2-án Vina del Mar és Valparaiso város közelében. A lángok gyorsan terjedtek a hőség és az erős szél miatt. A hatóságok kezdetektől fogva gyanították, hogy szándékos gyújtogatás történhetett.

Helyi sajtójelentések szerint az őrizetbe vett tűzoltó másfél éve vett részt a chilei - önkéntesekből álló - tűzoltók munkájában. A valparaisói tűzoltóság parancsnoka elmondta: teljesen lesújtotta őket az eset, ilyen eddig soha nem fordult elő.

A nyomozók teljes egészében rekonstruálni tudták, hogy mit követett el a két gyújtogató. Ivan Navarro, a nyomozás vezetője elmondta: az erdészeti hatóságok egyik tisztségviselője volt az, aki a tűz hatékony elindításához szükséges ismeretekkel rendelkezett, ő választotta ki, hogy mikor és hol gyújtsanak tüzet ahhoz, hogy a lángok a lehető legnagyobb pusztítást okozzák.

A tűzgyújtáshoz használt anyagokat megtalálták az egyik őrizetbe vett lakásán. A nyomozók vizsgálják, hogy a két gyanúsítottnak köze lehet-e más, korábbi erdőtüzek előidézéséhez is.

Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×