eur:
390.08
usd:
356.88
bux:
72579.67
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Erdőtüzet oltanak tűzoltók a dél-portugáliai Odemira térségében 2023. augusztus 7-én. A két nappal korábban keletkezett tűz miatt négy környékbeli település lakóit ki kellett költöztetni.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Luis Forra

Több halálos áldozata is van a közép-chilei erdőtüzeknek

Már legkevesebb 19 halálos áldozata van a Chile középső és déli területein pusztító erdőtüzeknek, amelyek lakott területeket is fenyegetnek, és ezernél is több lakóépületet semmisítettek meg eddig - közölte Carolina Tohá chilei belügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy az oltási munkák ellenére a halálos áldozatok száma tovább növekedhet. "Különböző helyszíni jelentések arra engednek következtetni, hogy több halott van, de ezt még nem erősítették meg" - tette hozzá.

Quilpué és Villa Alemana térségében 8 ezer hektárt emésztett fel a tűz eddig, és a lángok a tengerparti üdülővárost, Vina del Mart is fenyegetik.

Tohá elmondta, jelenleg 92 aktív tűzesetről tudnak, a rendkívül meleg és száraz időjárásban pedig a tűz péntekről szombatra 30 ezerről 43 ezer hektárra terjedt ki. A tűzzel érintett területek kiterjedése kisebb, mint tavaly, de a lángok nagyon gyorsan terjednek - jegyezte meg.

Az oltáson 19 helikopter és 450-nél is több tűzoltó dolgozik. A hatóságok több településen is felszólították az ott élőket, hogy maradjanak otthon, ezzel is segítve a hatóságok munkáját az oltási munkák mielőbbi befejezésében. A mintegy egymillió lakosú, közép-chilei valparaísói régióban a hatóságok három menedékhelyet nyitottak meg.

Chilében gyakoriak a nyári erdőtüzek, csak tavaly mintegy 400 ezer hektárt emésztettek fel a lángok. A tavalyi rendkívüli hőségben emellett 27 ember vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Javítani próbálnak a tőzsdék

Javítani próbálnak a tőzsdék

Jelentős esést szenvedtek el tegnap az amerikai tőzsdék, egyrészt folytatódott a nagy tech részvények felől a piac lemaradóbb részei felé történő rotáció, másrészt pedig csúnyán beleadtak a chipgyártók részvényeibe, miután arról szólóan jelentek meg hírek, hogy az Egyesült Államok szigorítaná az exportkorlátozásokat ezen termékek esetében. Ezek után az ázsiai tőzsdéken szintén jelentős esést lehetett megfigyelni, főleg a chipgyártáshoz kapcsolódó papírok esetében, ami pedig Európát illeti, itt már hangulatjavulás látszik a globális képhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×