eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Erdőtüzet oltanak tűzoltók a dél-portugáliai Odemira térségében 2023. augusztus 7-én. A két nappal korábban keletkezett tűz miatt négy környékbeli település lakóit ki kellett költöztetni.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Luis Forra

Több halálos áldozata is van a közép-chilei erdőtüzeknek

Már legkevesebb 19 halálos áldozata van a Chile középső és déli területein pusztító erdőtüzeknek, amelyek lakott területeket is fenyegetnek, és ezernél is több lakóépületet semmisítettek meg eddig - közölte Carolina Tohá chilei belügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy az oltási munkák ellenére a halálos áldozatok száma tovább növekedhet. "Különböző helyszíni jelentések arra engednek következtetni, hogy több halott van, de ezt még nem erősítették meg" - tette hozzá.

Quilpué és Villa Alemana térségében 8 ezer hektárt emésztett fel a tűz eddig, és a lángok a tengerparti üdülővárost, Vina del Mart is fenyegetik.

Tohá elmondta, jelenleg 92 aktív tűzesetről tudnak, a rendkívül meleg és száraz időjárásban pedig a tűz péntekről szombatra 30 ezerről 43 ezer hektárra terjedt ki. A tűzzel érintett területek kiterjedése kisebb, mint tavaly, de a lángok nagyon gyorsan terjednek - jegyezte meg.

Az oltáson 19 helikopter és 450-nél is több tűzoltó dolgozik. A hatóságok több településen is felszólították az ott élőket, hogy maradjanak otthon, ezzel is segítve a hatóságok munkáját az oltási munkák mielőbbi befejezésében. A mintegy egymillió lakosú, közép-chilei valparaísói régióban a hatóságok három menedékhelyet nyitottak meg.

Chilében gyakoriak a nyári erdőtüzek, csak tavaly mintegy 400 ezer hektárt emésztettek fel a lángok. A tavalyi rendkívüli hőségben emellett 27 ember vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×