eur:
395.1
usd:
368.23
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Police next to a black forensics tent in Grenfell Park, Maidenhead where Matthew Trickett was found dead on Sunday, he had been accused of assisting the Hong Kong intelligence service. Picture date: Tuesday May 21, 2024. (Photo by Jonathan Brady/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Jonathan Brady/PA Images via Getty Images

Rejtélyes halált halt egy kémkedéssel vádolt ex-tengerészgyalogos

Holtan találtak Angliában egy volt brit tengerészgyalogost, akit Hongkong javára végzett kémkedéssel vádoltak.

A területileg illetékes rendőrkapitányság – Thames Valley Police – kedd esti tájékoztatása szerint a 37 éves Matthew Trickett holttestét a Londontól nyugatra fekvő Maidenhead város egyik parkjában találták meg még vasárnap délután, és formális azonosítási eljárás során állapították meg keddre az elhunyt kilétét.

A beszámoló szerint a hatóságok egyelőre magyarázat nélküli halálesetként kezelik az ügyet, amelynek kivizsgálása folyamatban van.

A rendőrség tájékoztatása szerint Matthew Trickett, aki Maidenheadben lakott, a bírósági eljárás kezdetéig óvadék ellenében volt szabadlábon. Ennek feltételei közé tartozott, hogy rendszeres időközönként meg kellett jelennie a helyi rendőrőrsön, és e kötelezettségének halála előtt eleget is tett.

A Scotland Yard múlt hétfőn jelentette be, hogy a brit nemzetbiztonsági törvény alapján vádat emeltek három ember ellen külföldi hírszerző szolgálatnak nyújtott segítség címén.

A vádlottak a hatósági gyanú szerint a kínai irányítású hongkongi hírszerzésnek dolgoztak.

A Scotland Yard múlt heti ismertetése szerint a vizsgálatot a londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnoksága irányította.

A vádlottak egyike volt a most holtan talált Matthew Trickett, aki a londoni belügyminisztérium bevándorlási részlegén dolgozott, és korábban hat évig a brit királyi tengerészgyalogság katonája volt.

A vád szerint Trickett Nagy-Britanniában tevékenykedő hongkongi ellenzéki aktivistákról gyűjtött információkat.

Az ügyben ugyancsak vádat emeltek a brit határrendészet egyik tisztviselője, valamint egy volt hongkongi rendőr ellen, aki az utóbbi időben hongkongi kereskedelmi képviseleti tevékenységet végzett Londonban.

A brit külügyminisztérium a minap bekérette Kína londoni nagykövetét, akivel a hivatalos tájékoztatás szerint "határozott hangvételű" nyilatkozatban közölték, hogy elfogadhatatlan a Kína által Nagy-Britanniával szemben tanúsított magatartás, beleértve a kibertámadásokat és a kémhálózati tevékenységet.

Kína londoni nagykövetsége ugyanaznap szintén igen kemény hangú hivatalos nyilatkozatban minősítette megalapozatlannak és rágalmazónak a kínai kiber- és kémtevékenységről megfogalmazott brit vádakat.

A diplomáciai képviselet szerint Cseng Cö-kuang nagykövet a londoni külügyminisztériumban tartott találkozón határozottan felszólította a brit kormányt arra, hogy hagyjon fel Kína-ellenes politikai manővereivel, térjen le a kínai-brit kapcsolatokat fenyegető "veszélyes ösvényről", és "ne terjesszen további hazugságokat az úgynevezett kínai fenyegetésről".

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×