eur:
389.47
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A tisztségért ismét induló Inigo Urkullu baszkföldi regionális elnök, a Baszk Nacionalista Párt (PNV) politikusa (b) voksol a baszkföldi helyhatósági választások napján, 2024. április 21-én Durangóban.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Luis Tejido

Baszkföld választott, megvan a nem hivatalos eredmény

A Baszk Nacionalista Párt (PNV) nyerte a helyhatósági választásokat az északkeleti spanyol régióban a hétfőn közölt, a külföldi szavazatok összeszámolásáig még nem hivatalos végeredmény szerint.

A 2,2 millió lakosú tartományt 2012 óta kormányzó liberális konzervatív párt 27 mandátumot nyert a 75 fős autonóm parlamentben, így a kormányalakításhoz koalíciót kell alakítania.

Ahogy az előző ciklusban, várhatóan most is a Baszk Szocialista párttal (PSE-EE) köthet kormányzati együttműködési megállapodást, amely harmadik erőként, 12 mandátummal jutott be a baszk parlamentbe.

A spanyol sajtó értékelése szerint a helyhatósági választások legnagyobb nyertesének az EH Bildu (Baszkföldi Egységpárt) baloldali nacionalista erő tekinthető, amely a PNV-hez hasonlóan 27 mandátumot nyert, noha kevesebb szavazatszámmal, de így is hattal növelte eddigi képviselői helyeit.

A kampány során a pártot számos bírálat érte, amiért elnökjelöltje, Pello Otxandio nem ítélte el a már feloszlott Baszk Haza és Haladás (ETA) terrorszervezet tevékenységét, és egy interjúban „fegyveres csoportként” hivatkozott rájuk. A párt vezetője, Arnaledo Otegi 1981-ig maga is a szervezet tagja volt.

A baszk törvényhozásba összesen hat párt nyert képviseletet: a konzervatív Néppárt (PP) hét, a jobboldali Vox és a baloldali Sumar párt 1-1 mandátumot szerzett. Elvesztette viszont mind a hat mandátumát, és ezzel kiesett a baszk parlamentből a baloldali Podemos (Képesek vagyunk) párt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×