eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
A tisztségért ismét induló Inigo Urkullu baszkföldi regionális elnök, a Baszk Nacionalista Párt (PNV) politikusa (b) voksol a baszkföldi helyhatósági választások napján, 2024. április 21-én Durangóban.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Luis Tejido

Baszkföld választott, megvan a nem hivatalos eredmény

A Baszk Nacionalista Párt (PNV) nyerte a helyhatósági választásokat az északkeleti spanyol régióban a hétfőn közölt, a külföldi szavazatok összeszámolásáig még nem hivatalos végeredmény szerint.

A 2,2 millió lakosú tartományt 2012 óta kormányzó liberális konzervatív párt 27 mandátumot nyert a 75 fős autonóm parlamentben, így a kormányalakításhoz koalíciót kell alakítania.

Ahogy az előző ciklusban, várhatóan most is a Baszk Szocialista párttal (PSE-EE) köthet kormányzati együttműködési megállapodást, amely harmadik erőként, 12 mandátummal jutott be a baszk parlamentbe.

A spanyol sajtó értékelése szerint a helyhatósági választások legnagyobb nyertesének az EH Bildu (Baszkföldi Egységpárt) baloldali nacionalista erő tekinthető, amely a PNV-hez hasonlóan 27 mandátumot nyert, noha kevesebb szavazatszámmal, de így is hattal növelte eddigi képviselői helyeit.

A kampány során a pártot számos bírálat érte, amiért elnökjelöltje, Pello Otxandio nem ítélte el a már feloszlott Baszk Haza és Haladás (ETA) terrorszervezet tevékenységét, és egy interjúban „fegyveres csoportként” hivatkozott rájuk. A párt vezetője, Arnaledo Otegi 1981-ig maga is a szervezet tagja volt.

A baszk törvényhozásba összesen hat párt nyert képviseletet: a konzervatív Néppárt (PP) hét, a jobboldali Vox és a baloldali Sumar párt 1-1 mandátumot szerzett. Elvesztette viszont mind a hat mandátumát, és ezzel kiesett a baszk parlamentből a baloldali Podemos (Képesek vagyunk) párt.

Címlapról ajánljuk
Internetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket

Internetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint szigorúbb jogi eszközökkel kellene fellépni az uszító kommenteket írókkal, illetve az ilyen hozzászólásokat nem moderáló internetes oldalakkal szemben. Baracsi Katalin az InfoRádióban elmondta: erre lehetőséget adnak az uniós szabályok, mint ahogy arra is, hogy a tagállamok felerősítsék az ellenőrző rendszerek jogosultságait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Tőzsdei vagyonépítés 2024-ben - díjmentes, interaktív online előadás

Tőzsdei vagyonépítés 2024-ben - díjmentes, interaktív online előadás

Érdekel a tőzsdei befektetések világa? Szeretnéd megalapozni a pénzügyi jövődet és hatékonyan építeni vagyonodat? Akkor ne hagyd ki soron következő online előadásunkat! A tőzsdei vagyonépítés során kulcsfontosságú az alapos kutatás, a kockázatok megértése, a hosszú távú célok kitűzése, valamint a kitartó befektetési stratégia követése, ezeket mind megtárgyaljuk az oktatáson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×