eur:
390.85
usd:
364.21
bux:
68221.54
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump volt amerikai elnök beszél a Turning Point Action konzervatív szervezet konferenciáján a floridai West Palm Beachben 2023. július 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Donald Trump választási esélyeit is kockáztathatja az arizonai abortusztörvény

Bár az arizonai legfelsőbb bíróság szinte teljes egészében konzervatív bírákból áll, az abortusszal kapcsolatos döntésük Donald Trumpot is nehéz helyzetbe hozta, közvetlenül az után, hogy a téma kapcsán kijelentette: az államokra bízná a terhességmegszakítás szabályozását.

Arizona állam legfelsőbb bírósága kedden újjáélesztett egy 1864-es törvényt, ezzel lényegében betiltotta az abortuszt: csak abban az esetben engedélyezett, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét, vagyis még akkor is illegálisnak számít a beavatkozás, amennyiben a fogantatás erőszak vagy vérfertőzés útján történt - írja az Index.

A 160 éves törvény felélesztésével lényegében Arizonában lett az egiyk legszigorúbb a szabályozás.

Mint írják, a 4–2 arányban meghozott döntés majd csak 45 nap múlva, május végén emelkedik ismét törvényi erőre, mivel a volt főügyész megígérte, hogy addig nem fogja végrehajtani az egyébként még az állam létrejötte előtt hozott törvényt.

Ez keresztülhúzhatja a demokrata Katie Hobbs kormányzó terveit is, aki viszont az állam kongresszusában épp egy olyan törvényt szeretne elfogadtatni, ami 24 hétig engedélyezné a terhesség művi megszakítását.

Emellett a novemberi választásra készülő republikánus jelöltek terveit is megtorpedózhatja a mostani döntés, ugyanis az abortusz nagyon kényes kultúrpolitikai kérdés a tengerentúlon: míg a republikánusok egy jelentős része jóval szigorúbb szabályozást szeretne, addig a demokraták a lehető legmegengedőbb törvényeket fogadnák el a reprodukciós jogok kapcsán, általában a fogantatástól számított 24 hétig engedélyezve azt bármilyen indokkal.

Emellett a mostani szigorításnak nem csak állami, hanem országos hatásai is vannak, a novemberi választásokon is biztosan téma lesz.

A reprodukciós jogokról több ízben fogadtak el törvényeket szövetségi szinten, de az ahhoz való jogot alapvetően az 1973-as legfelsőbb bírósági döntés, az úgynevezett Roe kontra Wade szavatolta. Ugyanakkor a mostani konzervatív többségű szövetségi Legfelsőbb Bíróság még 2022-ben felülírta azt, így szövetségi szint helyett állami szinten kell a kérdésről dönteni.

Ezután a republikánus többségű államokban sorra vezettek be szigorúbb szabályozásokat: voltak olyan déli államok, ahol ezután olyan törvényt fogadtak el, amivel lényegében betiltották az abortuszklinikák működését.

A szigorítások után nagyon sok államban a demokraták és a döntés-párti szervezetek kezdtek azon dolgozni, hogy a szigorításokat vagy a szinte teljes betiltással járó döntéseket eltöröljék. A 2022-es félidős választások során több államban tartottak népszavazást a kérdésről, ahol még a republikánus bástyának számító államokban is ellenezték az abortuszhoz való jog további szigorítását.

2022-ben a kérdés a demokratáknak kedvezett a félidős választásokon, és várhatóan idén novemberben is a reprodukciós jogokat próbálják majd kampányuk központi elemévé tenni.

Nem véletlen, hogy a mostani arizonai döntés után sok republikánus képviselőjelölt közleményben jelentette be, hogy nemhogy nem támogatja, hanem akár ellenzi is az 1864-es törvény újjáélesztését. Még az alapvetően abortuszellenesnek mondható, ám billegő körzetekben induló republikánusok is elítélték a döntést.

Ennek oka, hogy a városi és kertvárosi nők többsége az ilyenfajta szigorítások ellen van, és ezzel a témával még a politikailag inaktívak is mozgósíthatók. 2020-ban például Donald Trump részben a kertvárosi nők szavazatainak a hiánya miatt veszített, de a republikánus képviselőjelölteknek is fontos, hogy ne csak a rurális körzetekben szerezzenek mandátumot, ha meg akarják tartani a többségüket a szövetségi törvényhozás alsóházában - írja a lap.

Az arizonai döntés után Joe Biden is beleszállt a témába, sajtóhírek szerint agresszív kampányba kezdenek a republikánusok ellen.

A jelenlegi elnök bírálta elődjét annak hétfői bejelentése után, miszerint az abortuszról való döntést az államokra bízná. Donald Trump szemére vetette, hogy az ő elnöksége alatt vált lehetővé a Roe kontra Wade felülírása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×