eur:
388.88
usd:
360.65
bux:
68074.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az orosz hadsereg által a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatójának szervezett látogatáson készített képen a zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Súlyos nukleáris katasztrófára figyelmeztet a NAÜ

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők a zaporizzsjai atomerőmű hatodik blokkjának kupoláját – közölte a két éve orosz ellenőrzés alá került nukleáris létesítmény vasárnap a Telegram-csatornáján.

Az atomerőmű által kiadott tájékoztatás szerint kritikus károk nem keletkeztek. A közlemény értelmében „a biztonsági határértékek megsértésével kapcsolatos fenyegetéseket nem jegyeztek fel”, a környéken a sugárzási háttér nem változott, nem haladja meg a természetes háttérértékeket, és megfelel az erőműegységek normális működésének.

Vasárnap ez már a második támadás volt az erőmű területe ellen, az első az étkezde környékét (ott egy teherautó megrongálódott) és a teherkikötő területét érte. Ezt megelőzően pénteken történt dróntámadás, akkor a teherkikötő és a nitrogén-oxigén állomás ellen.

A Roszatom a történtek után közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőmű három alkalmazottja megsebesült az étkezde környékét ért dróncsapás következtében, az egyikük súlyosan.

Az orosz állami atomenergetikai vállalat példátlannak nevezte a támadást, és felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), személyesen az ügynökség főigazgatóját, Rafael Grossit, valamint az uniós országok kormányait, hogy reagáljanak az atomerőmű biztonságát közvetlenül fenyegető veszélyre, és ítéljék el a helyzet eszkalálására tett kísérletet Európa legnagyobb atomerőműve körül.

Grossi nyomatékosan felszólította a katonai döntéshozókat, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekménytől, amellyel veszélyeztetnék a nukleáris létesítmények védelmét szolgáló alapelveket. Hangsúlyozta: az ilyen jellegű meggondolatlan támadások jelentősen növelik egy nagyszabású nukleáris baleset kockázatát.

Az ukránok az oroszokra mutogatnak

A támadás után az ukrán katonai hírszerzés szóvivője azt közölte, hogy Ukrajnának semmi köze a vasárnapi incidensekhez. „Ukrajnának semmiféle fegyveres provokációhoz nincs köze az Oroszország által illegálisan megszállt zaporizzsjai atomerőmű területén” – hangoztatta Andrij Juszov, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

„Az ukrán atomerőmű területén elkövetett orosz támadások, ideértve az utánzott támadások (...) a megszállók jól ismert törvényszegő gyakorlatai” – állította Juszov.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az X-en arról írt, hogy a vasárnapi dróntámadás károkat okozott az egyik reaktort rejtő épületben, de a létesítmény nukleáris biztonsága nem sérült.

A BBC beszámolója szerint az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ) figyelmeztetett, hogy a zaporizzsjai atomerőmű elleni újabb dróntámadás jelentősen növeli egy súlyos nukleáris baleset kockázatát – írja a Portfolio.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×