eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Újabb halálos fertőzés a láthatáron, járványügyi készültség lépett életbe

Honkongban az egészségügyi hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy ne érintkezzenek a majmokkal.

Először fertőzött meg embert a macacine alphaherpesvirus nevű kórokozó a sűrűn lakott Hongkongban. Egy 37 éves férfi kritikus állapotba került, miután egy parkban majmokkal érintkezett, ezt követően pedig megfertőződött a herpesz B-vírussal. Az eset az első ismert állatról emberre ugró fertőzéses eset a sűrűn lakott Hongkongban, ezért a helyi egészségügyi hatóságok készültséget hirdettek, sürgetve a lakosságot, hogy óvatosan közlekedjenek olyan környezetben, ahol vadon élő majmok szabadon kószálnak. Azt is kérik, hogy azonnal forduljon orvoshoz az, akiben bármilyen sérülést okoznak a majmok – írja a Portfolio a Bloomberg cikkére hivatkozva.

A Macacine alphaherpesvirus, főként makákók által terjesztett kórokozó, a vírus emberre történő átvitele komoly veszélyt jelent, mivel kezdetben influenzaszerű tüneteket okozhat, amelyek súlyos központi idegrendszeri fertőzéssé válhatnak, ami megfelelő kezelés nélkül súlyos idegrendszeri károsodást vagy akár halált okozhat.

A lap szerint a fertőzött testnedvekkel való érintkezéssel, harapással, vagy karmolással terjed a vírus. Egyelőre a betegség még nem terjed emberről-emberre, azonban a szakértők figyelmeztetnek, hogy a vírusok gyors evolúciója miatt ez nem kizárható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×