eur:
389.55
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Rendőrök és tűzoltók a kelet-hollandiai Ede városában, miután több embert is túszul ejtettek 2024. március 30-án. A holland rendőrség tájékoztatása szerint nincs jele terrorista indítéknak. Az eset környezetében 150 lakást evakuáltak.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Persbureau Heitink

Fegyveres túszejtés Hollandiában

Több embert túszul ejtettek egy holland kisváros éjszakai klubjában, Edében szombat délelőtt.

A Reuters hírügynökség szerint a holland rendőrség jelentette be az incidenst. Azt írták, hogy egy, a város központjában lévő helyszínre több különleges rendőri egységet is kivezényeltek. A lakosságot arra kérték, hogy maradjanak távol, és mintegy 150 lakóházat kiürítettek a környéken. Mindenkit arra kértek, hogy további utasításig maradjanak otthon, ne menjenek oda nézelődni.

Simon Klok rendőrségi szóvivő az AP hírügynökségnek annyit mondott el, hogy embereket ejtettek túszul Ede városában, közülük három időközben kiszabadult, de nem közölt további részleteket az incidensről.

A de Telegraaf című lap azt közölte, hogy egy Petticoat-bárban történt az eset: egy férfi fegyverrel és robbanószerrel felszerelve ejtett több túszt.Az AFP hírügynökség pedig azt írta: biztos adat nincs a túszok számáról, de a helyi sajtójelentések szerint négy vagy öt emberről lehet szó. A helyi önkormányzat honlapján azt írták, hogy a helyszínre a különleges rendőrök mellett tűzszerészek is érkeztek – tették hozzá.

A NOS műsorszolgáltató riportere egy távirányítású robotot, valamint tűzszerészeket és védőfelszerelésben lévő rendőröket látott a helyszínen.
Az NS vasúttársaság honlapján közzétett tájékoztatás szerint az Ede városba tartó és onnan induló járatokat felfüggesztették.

A rendőrség közölte, egyelőre nincs jele annak, hogy terrorcselekmény zajlana. Azt sem tudni biztosan, hogy van-e nála fegyver, de egy rendőrségi szóvivő azt elismerte, hogy a helyzet „kétség kívül súlyos.”

Túsztárgyaló elvileg van a helyszínen, de arra nem válaszolnak az egyenruhások, hogy sikerült-e felvenni a kapcsolatot a túszejtővel. Egyes sajtóértesülések szerint viszont mivel a night club kamerái be vannak kapcsolva, így folyamatosan látják a rendőrök, hogy mi történik bent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×