eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gyertyát gyújtanak és virágot tesznek le emberek a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális és üzletközpont előtt 2024. március 25-én. Március 22-én négy fegyveres betört a központ koncerttermébe és tüzet nyitott a közönségre és gyújtogatott. 137 ember, köztük három gyermek életét vesztette, 182 pedig megsebesült.
Nyitókép: Gyertyát gyújtanak és virágot tesznek le emberek a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális és üzletközpont előtt 2024. március 25-én. MTI/AP/Moscow News Agency/Szergej Vegyjaskin

Akut terrorfenyegetésre figyelmeztet a német belügyminiszter

Az iszlám terrortól és az orosz fenyegetéstől óvta országát a német belügyminiszter. A múlt pénteki krasznogorszki, csaknem 140 halálos áldozatot követelő merénylet után Nancy Faeser úgy értékelte, hogy az iszlám veszély Németországban is akut, de növekszik az orosz fenyegetés is.

Nancy Faeser figyelmeztetése nem sokkal azt követően hangzott el, hogy Franciaországban a krasznogorszki merénylet nyomán a legmagasabb szintre emelték a biztonsági készültséget.

A német miniszter hasonló konkrét intézkedésről egyelőre nem beszélt, de az iszlám terrorfenyegetést Németországban is akutnak nevezte. Utalt arra, hogy a merényletet az Iszlám Állam Horaszan (ISK) terrorcsoport vállalta magára, amely az elmúlt években Afganisztánban több súlyos merényletet hajtott végre. A szervezet – mint német források emlékeztettek – korábban több ízben is hangoztatta, hogy Európában is hasonló támadásokat kíván végrehajtani.

A belügyminiszter szerint jelenleg az Iszlám Állam, és ezen belül ez a csoport jelenti a legnagyobb fenyegetést Németországban is.

A csoport két tagját néhány nappal ezelőtt tartóztatta le a szövetségi ügyészség a türingiai Gerában. A két feltételezett terrorista a gyanú szerint a svéd parlament ellen tervezett támadást.

Az ARD közszolgálati televízió ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a múlt év végén, a karácsonyi, illetve szilveszteri időszakban a kölni hatóságok megszigorították a biztonsági intézkedéseket az Iszlám Állam csoportja miatt.

"Az iszlám színtér áll a szövetségi bűnügyi hivatal, az alkotmányvédelmi hivatal és az állambiztonsági hatóságok fókuszában" – hangsúlyozta a miniszter a Süddeusche Zeitung című lappban megjelent interjújában.

Elítélte a Moszkva melletti merényletet, és fogalmazott: "Együtt gyászolunk egy gyáva és brutális terrortámadás áldozatainak családjaival." Faeser szerint a történtek bizonyítják, mennyire komolyan kell venni az iszlamista terror által jelentett globális fenyegetést.

Az interjúban a miniszter külön foglalkozott az orosz fenyegetéssel, ami megítélése szerint "új dimenziót" ért el. A szociáldemokrata politikus

azzal vádolta Oroszországot, hogy különböző eszközökkel törekszik Európa destabilizálására.

Ezek között említette a hackertámadásokat, a dezinformációt és a kémtevékenységet. Oroszország hibrid hadviselést folytat – jelentette ki.

"Kísérleteket tapasztalunk arra, hogy hazugságokon és dezinformációkon keresztül gyakoroljanak nyomást Nyugat-Európára, de a kémkedés legalább ilyen aktív" – tette hozzá. Kijelentette továbbá, hogy Oroszország szándékosan támogatja a Nyugat-Európába irányuló menekültmozgalmat, amivel szerinte a Nyugatot akarja destabilizálni.

Hangsúlyozta, hogy Németországnak az eddiginél erősebben kell felkészülnie az orosz beavatkozásra Ezzel kapcsolatban utalt a júniusi európai parlamenti, valamint az őszi tartományi választásokra is.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×