eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Queue refugee. Waiting people line, migration conflict, mob young iraq immigrants on border, long crowd coming patience poor persons, migrations problem, vector illustration. Crowd migration illegal
Nyitókép: S-S-S/Getty Images

Kipakolt a vesztfáliai belügyminiszter: a gyanúsítottak 35 százalékának nincs német útlevele

Észak-Rajna-Vesztfáliában a tartomány belügyminisztere, Herbert Reul szerint szerint a német útlevéllel nem rendelkező gyanúsítottak "túlreprezentáltak" a tartományi bűnügyi statisztikában: csaknem elérik a 35 százalékot.

A belügyminiszter interjúja, mint arról a Rheinische Post és a Die Welt is beszámolt, érdeklődést váltott ki azért is, mert a kereszténydemokrata miniszter a 2023-ra vonatkozó adatokat még a hivatalos tartományi bűnügyi statisztika április 2-re ígért közzététele előtt ismertette. A miniszter ennek ellenére indokoltnak nevezte azok előzetes nyilvánosságra hozatalát. Úgy vélekedett, hogy néven kell nevezni a problémákat, ezt várják a politikusoktól. Ellenkező esetben erősödnek a pletykák, az összeesküvés-elméletek, ami sokkal veszélyesebb.

Herbert Reul beszámolt arról, hogy a tartományban a külföldi gyanúsítottak aránya 34,9 százalékot ért el az egy évvel korábbi 32,8 százalékhoz képest: a 485 ezer gyanúsított közül 169 ezren nem rendelkeztek német útlevéllel. Ez tíz százalékos növekedést jelent 2022-höz képest.

Észak-Rajna-Vesztfáliában ugyanakkor nőt a nem német lakosság aránya, bár erre vonatkozóan konkrét számok még nem állnak rendelkezésre. Utalt a népességszerkezet egészében bekövetkezett változásokra, a háborúk, a gazdasági válság és a világjárvány következményeire. Olyan tényezők, mint a szegénység, az életkor, vagy a nemek közötti megoszlás szintén szerepet játszanak a bűnözés növekedésében Továbbá – mint hozzátette – a bűnügyi statisztikák tartalmazzák a tartományban átutazó külföldi bűnözők által elkövetett bűncselekményeket.

"Egy dolog nyilvánvaló, az integráció nem sikerült"

– fogalmazott a miniszter, aki szerint "túl sok" menekült érkezett a tartományba. "A hozzánk fordulóknak nem sikerült elmagyarázni, hogyan működik rendszerünk" – hangoztatta. A belügyminiszter ennek ellenére úgy értékelte, hogy a megítélése szerint a csaknem 18 milliós északnyugati tartományban az emberek "rendkívüli biztonságban" élnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×