eur:
389.55
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: PIxabay

A francia konyha a kihalás szélére sodorja a békákat – állítják tudósok

A békacomb mértéktelen fogyasztását kifogásolja európai tudósok egy csoportja abban a nyílt levélben, amelyet Emmanuel Macron francia elnökhöz intéztek.

Kétségtelen, hogy kevés franciásabb étel létezik a vajban párolt, petrezselymes békacombnál, de európai tudósok egy csoportja szerint mégis jelentősen korlátozni kellene a fogyasztását – írja a The Washington Post.

Az amerikai lap szerint a franciák a legtöbb békát Törökországból és Indonéziából importálják, méghozzá olyan mennyiségben, hogy az már a kihalás szélére sodorta a fajt mind a két országban. 2010 és 2019 között több mint kétmillió békacomb érkezett az Európai Unióba, amelynek döntő többségét a franciák falták fel. Több európai természetvédő szervezet ezért nyílt levélben fordult Macron francia elnökhöz, hogy helyezze a békacombimportot a CITES, vagyis az állatok kereskedelmét szabályozó nemzetközi egyezmény hatálya alá.

A The Washington Post megkérdezte az indonéz IPB egyetem professzorát, hogy valóban kell-e aggódni a békák miatt. Mirza D. Kusrini – aki az erdészeti erőforrások megőrzésével foglalkozik – határozottan cáfolta európai kollégái állításait. Mint mondta, hazájában a békák egész évben szaporodnak és remekül megélnek a rizsföldeken.

Még fokozott begyűjtésük sem okoz olyan egyedszámcsökkenést, amely aggodalomra adna okot – közölte az indonéz professzor.

A tiltakozók ellenben azzal érvelnek, hogy miközben a Franciaországban és az EU-ban őshonos békapopulációk védettek a kereskedelmi hasznosítás ellen, az unió nem korlátozza a kétéltűek importját a tagországokon kívüli államokból. Márpedig ez a békafajok és populációik számának drasztikus csökkenéséhez vezet világszerte.

Az amerikai napilap azt is megjegyzi, hogy a kétéltűek a gerincesek legveszélyeztetettebb osztálya világszerte. Több fajuk küzd a túlélésért, mint az emlősök, a madarak és a hüllők közül, bár ennek több oka is lehet. Az egyik a halálos, chytrid gomba, amely egyre jobban terjed az egész világon.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×