eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Vasszigor jöhet a renitens autósokkal szemben

Az európai diplomaták ideiglenes politikai megállapodásra jutottak egy olyan irányelvről, amely megkönnyítené a más tagállamban közlekedési szabálysértést elkövető járművezetőkkel szemben kiszabható büntetések végrehajtását.

A megállapodás – amely még nem emelkedett jogerőre – a közúti közlekedési jogsértésekre vonatkozó információk határokon átnyúló cseréjéről szóló 2015-ös irányelv módosítására vonatkozik. „A felülvizsgált jogszabály állampolgárságtól függetlenül egyenlő bánásmódot biztosít minden járművezető számára az EU-ban” – jelentette ki Georges Gilkinet belga mobilitási miniszter.

Az új irányelv a leggyakoribb és legsúlyosabb szabálysértéseken, például a gyorshajtáson vagy az alkohol és kábítószer hatása alatt történő vezetésen kívül mostantól más szabálysértésekre is kiterjed – írja a horvát Index alapján a magyar Index.

Az új szabályok hivatalos elfogadása után a tagállamoknak két és fél évük lesz arra, hogy az irányelvet átültessék a saját jogrendjükbe

– értesült a hírportál.

A lap emlékeztet, hogy Gilkinet néhány napja arról beszélt, hogy a gyorshajtók az eddiginél is szigorúbb büntetést érdemelnének. „A gyorshajtás, a figyelmetlenség és a befolyásoltság alatt történő vezetés a három legnagyobb gyilkos az utakon. Nem tudom elfogadni, hogy egyesek Forma–1-es versenyzőnek képzelik magukat az európai utakon, hogy aztán ezzel hencegjenek a közösségi médiában (…)” – mondta a miniszter.

Az elképzelések szerint pénzbírsággal és egy hónaptól egy évig terjedő vezetéstől való eltiltással büntetnék azokat, akik megosztják a saját magukról készült felvételeket, amelyeken gyorsan hajtanak. A szigorúbb büntetésekhez a szabálysértőnek az autópályán kell vezetnie. A büntetés akkor is jár, ha a képeket csak korlátozott számú felhasználó láthatja.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Ausztriában március 1-től lefoglalhatják a gyorshajtók autóját. Az új szabályozás értelmében, aki lakott területen belül 80 km/h-val, lakott területen kívül pedig 90 km/h-val túllépi a megengedett legnagyobb sebességet, annak akár el is árverezhetik a járművét. Azóta amúgy már meg is lett az első gyorshajtó, akinek vitték a kocsiját.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×