eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Munhinga, 2018. október 18.A 2018. október 8-i képen apró aranyrögöt mutat egy mozambiki aranyásó, helyi néven garimperio egy lelőhelyen, a Manica tartománybeli Munhingánál. Mozambikban jelentős mennyiségű szén, grafit, kaolin, vasérc, apatit, márvány, bentonit, bauxit, réz, arany, titán, rubin és tantál rejlik kiaknázatlanul a kőzetekben és a talajban. Noha az elmúlt években a kelet-afrikai állam Niassa, a Tete és a Manica tartományainak aranylelőhelyei több hazai és nemzetközi befektető és bányatársaság figyelmét felkeltették, a nemesfém kitermelését továbbra is jellemzően aranyásók és aranymosók végzik hagyományos módszerrel. Manicában mintegy 40 ezer garimperio próbálja a megélhetését biztosítani a hatóságok zaklatása és a politikai nyomásgyakorlás mellett. A kitermelést főként férfiak végzik korszerűtlen eszközökkel, védőfelszerelés nélkül, az aranyérc feldolgozásában azonban nők is segédkeznek. Az olvasztással kinyert fém grammjáért átlagosan tíz amerikai dollárnak (mintegy 2800 forintnak) megfelelő m
Nyitókép: MTI/EPA/Yeshiel Panchia

Öldököl az aranyláz Venezuelában

Legalább tizenöten meghaltak és sokan megsérültek egy illegálisan működtetett venezuelai külszíni aranybányában történt bányaomlás következtében - közölte szerdán Nicolás Maduro államfő a venezuelai televízióban.

Ángel Marcano, Bolívar állam kormányzója elmondta, hogy a helyszínen folyamatban van a mentés.

Helyi illetékesek tájékoztatása szerint a beomlott bányában ismeretlen számú ember lehet még. A Bolívar állambeli Angostura vezetője, Yorgi Arciniega több tucatnyira tette a halottak számát, de ezt az adatot Maduro televíziós beszédében cáfolta.

A bányaszerencsétlenség kedden történt Angostura körzetében, mikor a Bulla Loca néven ismert bánya egyik fala leomlott. Az aranybányát csak vízi úton lehet megközelíteni.

A bánya közelében lévő La Paraguában gyülekező hozzátartozók arra kérték a kormányt, hogy küldjön helikoptereket a mentés meggyorsítására, a halottak és a sérültek elszállítására.

A bányaomlás egyik túlélője, a 71 éves Carlos Marcano La Paraguában szerdán arról számolt be, hogy a bányában katasztrófális helyzet alakult ki. Mint mondta, sokan lelték halálukat az omlásban, és őket még nem sikerült kihozni.

A sérülteket az állam székhelyére, Ciudad Bolívarba szállították, amely mintegy négy órányira fekszik a Bulla Loca bányától, ahol a kormány becslései szerint mintegy kétszáz ember dolgozott.

Caracasból is a térségbe utazott egy mentőcsapat, hogy segítséget nyújtson a túlélők felkutatásában és a halottak kiemelésben.

Venezuelában 2016-ban jelöltek ki az ország középső részén egy hatalmas bányafejlesztési övezetet új bevételek megteremtésére. Az övezetben és azon kívül azóta fellendült az arany, gyémánt, réz és más ásványi anyagok bányászata, ugyanakkor sok bánya illegálisan vagy a törvényesség határán egyensúlyozva működik, és a munkakörülmények borzasztóak.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×