eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Ismét félresikerült a rakétakilövés egy brit atomtengeralattjáróról

Célt tévesztett egy Trident rakéta, és Florida partjainál csapódott az óceánba - az eset igen kínos a Királyi Haditengerészetnek, ugyanis nem ez volt az első eset.

A védelmi minisztérium kedd este megerősítette, hogy "zavar" történt a HMS Vanguardot érintő gyakorlat alatt, a minisztérium szóvivője azonban hangsúlyozta, hogy a nukleáris elrettentő eszköz "továbbra is biztonságos és hatékony" − írja a Sky News értesülése alapján az Index.

Mint írják,

egy forrás szerint a technikai malőr pont azért következett be, mert ez egy tesztkilövés volt, ha lett volna a rakétában robbanófej, akkor sikeres lett volna.

A január 30-án történt eseményről elsőként a The Sun brit bulvárlap írt, akik hozzátették, hogy Grant Shapps védelmi miniszter is a fedélzeten tartózkodott. A Királyi Haditengerészet öregedő nukleáris flottájában ez már sorban a második zavar, ami Trident rakétákat érint, miután 2016-ban egy próbakilövésnél szintén probléma merült fel.

Az Egyesült Királyságnak négy nukleáris fegyverzettel rendelkező tengeralattjárója van, amelyek feladata, hogy valamelyik folyamatosan a tengeren legyen, hogy elrettentse az esetleges támadókat a nukleáris fenyegetéstől, és készen álljon a válaszadásra, ha az Egyesült Királyságot vagy szövetségeseit nukleáris támadás éri - írja a lap.

A The Sun úgy írta le a történteket, hogy a tengeralattjáróról a kilövőcsőben lévő sűrített gáz még sikeresen kijuttatta a Trident II rakétát, a felszín felett azonban az első fokozat gyorsítórakétái nem gyulladtak be, és a 60 tonnás lövedék, amely robbanófej-utánzattal volt felszerelve, az Atlanti-Óceánba zuhant.

Az eszközt azonnal keresni kezdték; az esemény súlyosságát jelzi, hogy szerda dél körül írásos miniszteri nyilatkozatot adnak át a parlamentnek.

A HMS Vanguard nemrég esett át egy 500 millió fontos felújításon, a mostani az utolsó tesztek egyike volt, mielőtt visszatérhetne a nukleáris flottában eltöltött feladataihoz. A védelmi minisztérium szóvivője szerint a hiba ellenére a tengeralattjáró és legénysége "bebizonyította, hogy teljes mértékben alkalmas az Egyesült Királyság folyamatos tengeri elrettentő erejének működtetésére, mivel a közelmúltban lezajlott bemutató és próbajárat (DASO) alatt minden vizsgálaton megfelelt − ez rutinellenőrzés, amely megerősíti, hogy a tengeralattjáró a mélyreható karbantartási munkálatokat követően visszatérhet a szolgálatba".

A múlt havi kilövést megelőzően az amerikai Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség figyelmeztetést adott ki a hajósok számára, amely a rakéta várható útvonalát az Atlanti-óceán közepén történő becsapódásig rajzolta ki. A figyelmeztetés szerint a rakétának hatezer kilométert kellett volna megtennie, és valahol Brazília és Nyugat-Afrika között kellett volna a vízbe csapódnia.

A sikertelen kilövés nyolc évvel azután történt, hogy a Királyi Haditengerészet legutóbb tesztelt egy robbanótöltet nélküli Trident II D5 ballisztikus rakétát, amit a HMS Vengeance-ről indítottak - ez szintén rossz irányba repült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×