eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Galamb szabadítja ki a rácsok mögül Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt a Harry Grab néven ismert utcai művész falra ragasztott alkotásán Róma belvárosában 2021. január 25-én. Az alkotáson egy galamb szabadítja ki a rácsok közül Navalnijt. Az öt hónap után hazatérő Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülőtéren, majd egy bíróság elrendelte harminc napra szóló letartóztatását.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Szakértő: Navalnij halálával átléphette a Rubicont Moszkva

Alekszej Navalnij halálával kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy az miért épp az oroszországi elnökválasztás előtt történt: a leromlott egészségi állapota vagy egy politikai döntés áll a háttérben?

Egy hónappal az oroszországi elnökválasztás előtt az északi sarkkör közelében lévő egyik legszigorúbban őrzött börtönben meghalt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, az Eurázsia Központ szakértője rámutatott: a halála tragikus esemény, amely valóban megnehezíti az orosz ellenzék restitúcióját egy esetleges hatalomváltás esetén.

"Navalnij mint szimbolikus figura, akit, mint egy mártírt, ki lehetne emelni a börtönből és ismét pozícióba helyezni – ez a forgatókönyv már nem valósulhat meg. Ebből a szempontból mondhatjuk úgy, hogy egy Rubicon-szerű vonalat lépett át a Kreml, ha köze van Navalnij halálához. Ugyanakkor nem tudom, hogy a választások előtt mennyire szükséges egy beavatkozás, mert ha Navalnij valóban nagyon zavaró, problémás figura lett volna, akkor még másfél-két hónapot kellett volna várni, hogy az elnökválasztások után iktassák ki, ha ez volt az intenció. Ezért ez talán kevésbé fekete-fehér dolog, mint ahogy az első ránézésre tűnhet" – mutatott rá Seremet Sándor.

Az orosz hatóságok tájékoztatása szerint Alekszej Navalnij pénteken séta után lett rosszul, és gyakorlatilag azonnal eszméletét vesztette. Vizsgálat indult annak megállapítására, hogy mi volt a halál oka. A szakértő szerint még ha ki is derül, hogy valóban egészségügyi okok miatt halt meg az ellenzéki politikus, ez a fajta kommunikáció, ez az üzenet, hogy Putyin iktatta ki a legbefolyásosabb ellenlábasát, valószínűleg nagyon markánsan jelen lesz a sajtóban egy jó ideig.

Az állami RT médiaügynökség értesülései szerint a halál oka egy leszakadt vérrög lehetett.

Az orosz külügyi szóvivő eközben a nyugati hatalmakat bírálta, amiért azok már a halottkémi vizsgálat elkészülte előtt az ellenzéki politikus meggyilkolásával vádolták meg Moszkvát.

(A nyitókép illusztráció: Galamb szabadítja ki a rácsok mögül Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt a Harry Grab néven ismert utcai művész falra ragasztott alkotásán Róma belvárosában 2021. január 25-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×