eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a monitoron a Moszkvától mintegy 100 kilométerre lévő, pokrovi börtönben megtartott, a moszkvai Lefortovo börtönben közvetített fellebbezési tárgyalásán 2022. május 17-én. Navalnijt márciusban kilenc év fegyházbüntetésre ítélték csalás és az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése címén. Az ellenzéki vezetőre emellett 1,2 millió rubel (mintegy 6,9 millió forint) pénzbírságot is kiszabtak.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Navalnij - Franciaország és Belgium is független vizsgálatot kér

A francia külügyminisztérium közölte: Párizs független vizsgálatot akar, hogy kiderüljön mi okozta az orosz ellenzéki vezető halálát. Belgium bekérette Oroszország nagykövetét, és ugyancsak független vizsgálatot sürgetett Alekszej Navalnij halála ügyében.

"Franciaország az orosz hatóságokat tartja teljes mértékben felelősnek Alekszej Navalnij haláláért, akinek fogvatartási körülményei jelentősen romlottak azóta, hogy börtönkolóniába szállították át", és ezért "független és átfogó vizsgálatot" kér a halála ügyében - olvasható a szóvivőhelyettes közleményében.

Oroszország párizsi nagykövetét hétfőn bekérették a külügyminisztériumba. Franciaország "az összes oroszországi politikai fogoly azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel Oroszországban, és különösen mély aggodalmát fejezi ki az ellenzéki Vlagyimir Kara-Murza kritikus egészségi állapota miatt", akit tavaly 25 év börtönbüntetésre ítéltek - tette hozzá. Az ellenzéki majdnem meghalt, miután két alkalommal, 2015-ben és 2017-ben is megmérgezték, s a merényletkísérletekért az orosz hatóságokat okolja.

Ezzel egyidőben Brüsszelben ugyancsak bekérették Oroszország nagykövetét, és közölték vele, hogy

Belgium is független vizsgálatot kér Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála okainak átlátható, tárgyilagos megállapítása érdekében.

A belga vélemény szerint Oroszország és annak börtönrendszere felelős a fogvatartottak egészségi állapotáért. Ezért Brfüsszelben azt sürgetik, hogy Navalnij családjának mielőbb kiadják az elhunyt holttestét. "Felszólítjuk ezért Oroszországot, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket" - fogalmaztak a brüsszeli külügyminisztériumban.

Belgium egyúttal aggodalmát fejezte ki az oroszországi politikai elnyomással kapcsolatban, és felszólította Oroszországot: engedje szabadon mindazokat, akik békésen kifejezték együttérzésüket és részvétüket Navalnij halála után.

Hadja Lahbib belga külügyminisztert kijelentette:

Alekszej Navalnij az orosz nép elnyomással és diktatúrával szembeni ellenállásának szimbóluma volt.

Halála arra figyelmeztet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tekintélyelvűsége milyen mértékben fenyegeti a békét, a szabadságot és a jólétet, nemcsak Oroszországban és Ukrajnában, hanem máshol is Európában - tette hozzá a belga diplomácia vezetője.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×