eur:
390.77
usd:
365.29
bux:
68385.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Safer olajszállító hajó a nyugat-jemeni al-Hodeidah kikötővárostól északra fekvő Ráz Ísza nevű kikötő közelében 2023. június 12-én. A Jemen partjainál hét éve horgonyzó olajtankerből 1,1 millió hordó kőolajat próbálnak kinyerni az ENSZ műszaki mentőhajóinak közreműködésével. A hajón végzett karbantartási munkálatokat a  jemeni polgárháború miatt 2015-ben felfüggesztették. Az ENSZ korábban figyelmeztetett, hogy a hajó fémszerkezetének állapota jelentősen leromlott, bármikor felrobbanhat, és ha a nyersolaj a Vörös-tengerbe kerül, akkor megsemmisülhet Jemen vörös-tengeri halállománya. A partszakaszt a nemzetközileg elismert jemeni kormánnyal hadban álló húszik tartják ellenőrzésük alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Jajha Arhab

Kihajózik az uniós hadiflotta is a Vörös-tengerre

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn jóváhagyták az EUNAVFOR ASPIDES nevű uniós művelet elindítását a biztonságos hajózás szabadságának helyreállítására és védelmére a Vörös-tengeren.

A tanácskozásról kiadott brüsszeli közlemény szerint az uniós művelet biztosítani fogja az EU haditengerészeti jelenlétét azon a területen, ahol 2023 októbere óta számos támadás ért nemzetközi kereskedelmi hajókat. Védelmi megbízatásának keretein belül a műveletben részt vevő hadihajók kísérni fogják a kereskedelmi hajókat, és megvédik őket az esetleges támadásoktól.

A művelet a Vörös-tengert az Indiai-óceánnal összekötő Báb-el-Mandeb tengerszoros és a Perzsa-öblöt az Ománi-öböllel összekötő Hormuzi-tengerszoros útvonalai mentén, valamint a Vörös-tenger, az Ádeni-öböl, az Arab-tenger, az Ománi-öböl és a Perzsa-öböl nemzetközi vizein fog tevékenykedni. A művelet parancsnoksága a görögországi Láriszában lesz.

A közleményben Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt idézték, aki azt mondta, hogy a művelet elindításával az Európai Unió gyorsan reagál a kialakult a helyzetre, hozzájárulva a biztonság és a hajózás szabadságának helyreállításához a rendkívüli stratégiai jelentőségű tengeri folyosón. A művelet kulcsszerepet fog játszani a kereskedelmi és biztonsági érdekek védelmében az EU és a szélesebb nemzetközi közösség érdekében − tette hozzá Borell.

A tanácsi közlemény szerint az ASPIDES művelet szorosan együttműködik az Afrika szarvánál és az Indiai-óceán nyugati részén tevékenykedő, főként a szomáliai kalózkodás elleni EUNAVFOR ATALANTA nevű katonai művelettel annak érdekében, hogy hozzájáruljon a tengerhajózási biztonsághoz − írták.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az X közösségi oldalon közzétett üzenetében üdvözölte a művelet elindítását, amely - mint kiemelte - a válságra adott legjobb válaszon túl lépést jelent egy erősebb európai tengeri jelenlét felé a közös érdekek védelmének szavatolására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×