eur:
390.96
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
BERLIN, GERMANY - JANUARY 11: Economy and Climate Minister Robert Habeck arrives to outline the federal governments accelerated plan for reaching national climate goals on January 11, 2022 in Berlin, Germany. The new federal coalition government of Social Democrats (SPD), Greens and Free Democrats (FDP) says current shortcomings in climate policies will mean that Germany will likely not attain its short-term climate goals and that an accelerated approach is necessary.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Ellenállás Németországban: a gazdák a gazdasági miniszterbe fojtották a szót

Nehéz feladatra vállalkozott a zöldpárti gazdasági miniszter. Robert Habeck országjáró körútra vállalkozott annak elmagyarázására, hogy mit tervez a kormány a súlyos gazdasági válságból való kilábalásra. A miniszter, aki egyben alkancellár is, arra azonban aligha számított, hogy útját a német gazdák heves tiltakozása, illetve tüntetései zavarják meg.

A német gazdák már hamvazószerdán megzavarták a zöld párti rendezvényeket, sőt a párt az erőszakos cselekmények miatt le is mondta a baden-württemberg Biberachban tervezett nagygyűlését. A tüntetések közben több rendőr megsérült.

Robert Habeck nem csupán a Zöldek pártjának vezető politikusaként, hanem gazdasági miniszterként célpontja a német gazdák tiltakozó megmozdulásainak, akik az év eleje óta kisebb megszakításokkal tüntetnek a korábbi állami támogatások helyreállításáért, különös tekintettel dízelolaj-adóvisszatérítésekre.

Az országos "helyzetértékelésre" – hivatalos megfogalmazás szerint polgári párbeszédre – vállalkozó minisztert pénteken Nürnbergben fogadta rendkívüli ellenszenv: több száz tüntető pfujolással és hangos füttyszóval várta.

"Hagyd abba a beszédet!", Erősítsd meg a gazdaságot", "Cselekedetekre van szükségünk nem szlogenekre"

– állt a tüntetők plakátjain.A tiltakozók élesen bírálták a Scholz-kormány takarékossági megszorító terveit. A bajor gazdaszövetség további tiltakozó megmozdulásokra szólított fel.

A heves tiltakozások ellenére nem sokkal később Habeck mégis megtartotta a fórumot, ugyanakkor elítélte a Zöldek Pártja elleni tüntetéseket. A biberachi rendezvény lemondása kapcsán a "demokratikus szellem hiányát" rótta fel.

Előzőleg Türingiában a gazdák ugyancsak traktorokkal zárták el a miniszter útját. Habeck a tartomány délnyugati részén egy ottani gyárban kívánt fórumot tartani, a gazdák azonban traktorjaikkal megakadályozták a bejutást, és azzal vádolták a kormányt, hogy tökreteszi a mezőgazdaságot.

Nancy Faeser német belügyminiszter korábban nyilatkozatban ítélte el Zöldek baden-württembergi hamvazószerdai politikai nagygyűlését ellehetetlenítő erőszakos gazdatüntetéseket. A határok durva áthágását jelenti, amikor egy politikai rendezvényt erőszakkal, csőcselék módjára, rendőröket megtámadva és kövekkel megdobálva akadályoznak meg – hangsúlyozta a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×