eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
SPAIN - 2022/02/17: In this photo illustration, a NATO (North Atlantic Treaty Organization) flag is seen on a smartphone screen and flag of European Union in the background. (Photo Illustration by Thiago Prudencio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: SOPA Images / Getty Images

A lengyel kormányfő és a francia külügyminiszter is Európa közös védelmét sürgeti

Donald Tusk szerint Lengyelországnak és Németországnak közösen kell erőfeszítéseket tennie annak érdekében, hogy Európa növelje védelmi képességeit. Stéphane Séjourné pedig úgy nyilatkozott, hogy szükség van a NATO mellett egy "második életbiztosításra" is.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn Berlinben, ahol megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral. A lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy Európának és az Egyesült Államoknak szoros védelmi együttműködésben kell maradnia.

Leszögezte, hogy a NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat, mert ez a szövetség tagjainak közös érdeke, függetlenül attól, mit mond erről Donald Trump. A volt amerikai elnök a múlt hétvégén, egy kampányrendezvényen arról beszélt: az Egyesült Államoknak adott esetben nem kellene megvédenie egy esetleges orosz támadástól azokat a NATO-tagországokat, amelyek nem költenek eleget védelemre.

Olaf Scholz kijelentette, hogy a NATO segítségnyújtási garanciájának bármiféle relativizálása "felelőtlen és veszélyes".

Leszögezte, hogy Németország védelmi kiadási költségei idén elérik GDP-je két százalékát, amint ezt a NATO célul határozta meg tagjai számára, és ez a jövőben is így lesz.

Hasonlóan reagált Donald Trump kijelentésére a francia külügyminiszter is. Stéphane Séjourné szerint "Egy második életbiztosításra van szükségünk, nem a NATO helyett, nem a NATO ellen, hanem a NATO mellett". A francia diplomácia vezetője Párizsban, német és lengyel kollégájával, Annalena Baerbockkal és Radoslaw Sikorskival tartott közös sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a NATO-ra támaszkodva szükséges az európai védelem kiépítése. Mint mondta:

"védelmi iparunk részeként európai eszközöket kell vásárolnunk, és fel kell készülnünk egy konfliktusra".

"Ez a történelem iránya" - jelentette ki a francia külügyminiszter, hozzátéve, hogy szó sincs beavatkozásról az amerikai választásokba, de fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy a republikánus Donald Trump visszatér a Fehér Házba. Egyúttal arra ösztökélte kollégáit, hogy "a pozíciók háborújáról térjünk át a megoldások háborújára". Ugyanakkor azt is jelezte, hogy Franciaország megduplázta védelmi költségvetését. "A mozgalom beindult, és az én hazám ennek részese lesz" - mondta a tárcavezető.

"Az atlanti szövetség nem egy biztonsági céggel kötött szerződés"

- jegyezte meg Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, aki azt is jelezte, hogy hamarosan az Egyesült Államokba látogat. "El fogom ismételni, hogy nem hagyjuk magunkat megosztani, az (európai stratégiai) autonómiának harmóniában kell fejlődnie az Amerikai Egyesült Államokkal" - hangsúlyozta. "Az, hogy Európa komolyan gondolja a védelmet, a védelmi ipart, közös kihívás. És az amerikai elnökök erre ösztönöznek minket" - tette hozzá.

A német miniszter is azt hangsúlyozta, hogy "elő kell mozdítani a védelem és a biztonság unióját",

miközben arra is emlékeztetett, hogy a NATO továbbra is "az európai biztonság gerince".

A három tárcavezető a háromoldalú együttműködésről elnevezett weimari háromszög formátumban találkozott. Párizs, Berlin és Varsó úgy véli, hogy az ebben a keretben megerősített együttműködésükkel megszilárdíthatják Európa pozícióját a nemzetközi színtéren, és hatékonyabban tudnak reagálni a közös kihívásokra.

Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×