eur:
389.72
usd:
362.77
bux:
68044.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az azonos neműek házasságáról szóló törvénytervezet ellen tüntetnek az athéni Szintagma téren 2024. február 11-én. A törvénytervezetet napokon belül tárgyalja a görög parlament.
Nyitókép: Jorgosz Karahalisz

A melegházasság ellen tüntettek Athénban

Több mint másfél ezren tüntettek vasárnap Athénban az azonos neműek házasságáról szóló törvénytervezet ellen, amelyről a napokban fog szavazni a görög parlament.

A konzervatív görög kormány törvényjavaslatának elfogadásához a centrista és baloldali ellenzék támogatására is szükség van. Több ellenzéki képviselő már jelezte, hogy ellenzi az előterjesztést.

A vasárnapi megmozdulást szervező vallási csoportok szerint a törvényjavaslat veszélyt jelent a hagyományos családi értékekre. A tüntetés résztvevői közül többen azt skandálták, hogy

"El a kezekkel a gyerekektől!".

"Sajnálatos módon a woke program is elérte Görögországot, és ez magában foglalja a homoszexuálisok házasságát" - jelentette ki Dimitrisz Natsziosz, a jobboldali Niki párt vezetője az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

Athén, 2024. február 11.
Az azonos neműek házasságáról szóló törvénytervezet ellen tüntetnek az athéni Szintagma téren 2024. február 11-én. A törvénytervezetet napokon belül tárgyalja a görög parlament.
MTI/AP/Jorgosz Karahalisz
Athén, 2024. február 11. Az azonos neműek házasságáról szóló törvénytervezet ellen tüntetnek az athéni Szintagma téren 2024. február 11-én. A törvénytervezetet napokon belül tárgyalja a görög parlament. MTI/AP/Jorgosz Karahalisz

"Görögország egy ortodox keresztény állam, és hagyományaink nem engedik ezt. (...) Egyféle házasságot ismerünk és tisztelünk: az ortodox keresztény nászt. Alkotmányunk sem teszi ezt lehetővé, így ez a törvényjavaslat alkotmányba ütköző és szembemegy Krisztusba vetett hitünkkel" - hangsúlyozta.

A 2019-ben alapított Niki párt először 2023-ban került be a parlamentbe, a legutóbbi, júniusban tartott előrehozott választásokon a hatodik helyen végzett és azóta 10 képviselője van a 300 fős törvényhozásban.

Az azonos neműek élettársi kapcsolatát Görögország 2015-ben engedélyezte.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×