eur:
389.44
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakiv Liasenko

Már a NATO szerint is nagyon súlyos helyzetbe került az ukrán haderő

Elfogyott a lőszer és az ember is.

Az amerikai és európai lőszer-utánpótlás hiánya miatt egyre szorultabb helyzetben van az ukrán haderő: valójában sokkal komolyabb válság alakult ki a frontvonalon, mint ami Kijev jelentéseiből látszik – írja a Financial Times amerikai és NATO-tisztviselőkkel folytatott beszélgetések alapján.

A Portfolio cikke szerint főleg a lőszer, különösen a légvédelmi fegyverekkel kompatibilis lőszer hiányával vannak gondok. A fő probléma az, hogy az Egyesült Államok két nagypártja nem tud megállapodni az Ukrajnának biztosított fegyver- és lőszerutánpótlás folytatásáról, Amerika európai szövetségesei pedig nem tudják kipótolni az amerikai támogatás hiányát. Az ukrán haderő hónapok óta nem jut megfelelő mennyiségű fegyverhez és lőszerhez, a frontvonalon fellépő hiányosságokról a napokban számos beszámoló jelent meg.

A lap arra is kitér, hogy levelet küldött Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter Josep Borrellnek, az EU főtárgyalójának, melyben azt írta, hogy az orosz tüzérség napi 6000 lőszert lő el átlagosan, az ukrán tüzérség pedig napi 2000-et. Az arányok ráadásul folyamatosan romlanak.

"Kijevnek most két akut problémája van: a lőszerhiány és a gyalogság hiánya. Minél tovább húzódnak ezek a problémák, annál inkább nő majd Ukrajna hátránya” – fogalmazott a brit lapnak Rob Lee biztonságpolitikai szakértő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×