eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Izraeli légitámadásban romba dőlt házak a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborban 2024. február 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Joe Biden: ez túlzás, ennek véget kell vetni!

Túlzásnak nevezte az izraeli hadsereg (IDF) gázai műveleteit helyi idő szerint csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, hozzátéve, hogy - a palesztin civilek védelme érdekében - igyekszik "hosszú távú szünetet" elérni a harcokban.

"Rengeteg ártatlan ember van, aki most éhezik, rengeteg ártatlan van bajban és haldoklik, ennek véget kell vetni" - fogalmazott Biden a Fehér Házban adott sajtótájékoztatóján, és aláhúzta: nagy nyomást gyakorolnak a tűzszünet és az izraeli túszok elengedése érdekében.

A gázai háború kitörését követően Bident többen bírálták, miután azt mondta, az ártatlanok halála "a háború ára", valamint kételkedett a halálos áldozatok számát közlő palesztin forrásokban is.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján az elnök kitért a szaúdi-izraeli kapcsolatokra is. Mint mondta, Washington továbbra is igyekszik a két ország közötti közeledést elősegíteni.

Kiemelte továbbá, hogy nem kizárt, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet éppen azért indította Izrael ellen októberi, meglepetésszerű támadását, hogy megakadályozza az Izrael és Szaúd-Arábia közötti széleskorű megegyezést, ám hozzátette, erre nincs bizonyítéka.

Szaúd-Arábia amerikai közvetítéssel korábban már folytatott tárgyalásokat Izraellel a két ország kapcsolatainak normalizálása céljából, de Izrael gázai övezet ellen indított háborúja miatt bejelentette, hogy szünetelteti az egyeztetéseket.

A harcok kezdete óta Rijád többször megismételte: csak abban az esetben hajlandó diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Izraellel, amennyiben az elismeri az 1967-es határokon alapuló független palesztin államot, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai fegyveres konfliktus palesztin halottainak száma - a hivatalos palesztin számítások szerint - meghaladja a 27 ezret.

(A nyitóképen: Izraeli légitámadásban romba dőlt házak a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborban 2024. február 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.)

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×