eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A chilei elnöki hivatal felvételén Sebastian Pinera államfő válságülést tart a metrójegyárak emelését ellenző, erőszakossá fajult demonstrációk miatt a chilei fővárosban, Santiagóban 2019. október 19-én. A tömegközlekedés összeomlott a fővárosban, amelynek területére rendkívüli állapotot hirdetett ki Pinera.
Nyitókép: MTI/EPA/Chilei elnöki hivatal

Helikopter-balesetben meghalt Sebastián Pinera

A hivatalban lévő államfő három nap nemzeti gyászt hirdetett Chilében.

Helikopter-balesetben meghalt Sebastián Pinera volt chilei elnök - közölte kedden este a La Tercera helyi hírportál és a La Nación hírlap. Carolina Tohá chilei belügyminiszter nem sokkal később közölte, hogy megtalálták Pinera holttestét.

A sajtójelentéseket két kormányzati tisztségviselő és a 74 éves korábbi államfő egyik volt tanácsadója is megerősítette a Reuters hírügynökségnek. Utóbbi elmondta, hogy Pinera életét vesztette, de hárman a fedélzeten tartózkodók közül túlélték a szerencsétlenséget.

Gabriel Boric hivatalban lévő államfő három nap nemzeti gyászt hirdetett, és közölte, megkezdték az előkészületeket arra, hogy pénteken állami temetésen örök nyugalomra helyezzék Pinerát.

A La Nación korábbi tájékoztatása szerint a helikopter négy utasával, köztük a volt elnökkel a fedélzetén a déli Los Ríos régióban zuhant le.

A La Tercera hatósági forrásokra hivatkozva annyit közölt, hogy a helikopter három utasát megtalálták a mentőszolgálatok. A beszámoló szerint Pinera vezette a helikoptert. Hozzátették, hogy a térségben zuhogott az eső. A hírközlés szerint a volt elnök a Lago Ranco település melletti azonos nevű tó felett vesztette el az irányítást a helikopter felett, amely aztán a part közelében zuhant a vízbe. A szerencsétlenség három túlélője önerőből ki tudott úszni.

A SENAPRAD chilei katasztrófavédelmi ügynökség a nap folyamán megerősítette egy helikopter lezuhanását a déli Lago Ranco település mellett, egy halottról és három sérültről számolt be.

Sok – hivatalban lévő, illetve egykori – dél-amerikai államfő nyilvánította ki részvétét, köztük Javier Milei argentin, Luis Lacalle Pou uruguayi elnök, illetve Juan Manuel Santos kolumbiai exelnök. „Sebastián Pinera személyes jóbarát volt és Kolumbia nagyszerű szövetségese” – írta Santos az X közösségi platformon. Felipe Calderón volt mexikói elnök pedig úgy fogalmazott, hogy „Chile elvesztette egyik legjobb elnökét”.

A sikeres üzletemberből lett politikus a 2010-2014, valamint a 2018-2022 években két hivatali ciklust töltött a latin-amerikai ország élén. Első mandátuma idején az ország gyors gazdasági fejlődésnek indult csökkenő munkanélküliséggel, miközben Chile kereskedelmi partnereinél és szomszédjainál lassult a gazdaság. Pinera második elnökségét azonban már a társadalmi egyenlőtlenségek elleni, zavargásokba forduló tüntetések fémjelezték. Hivatali idejére esett a koronavírus-járvány elleni küzdelem is, amelynek során a világ egyik leggyorsabb oltási kampányát hajtották végre. Pinera elnökségének egyik legemlékezetesebb eseménye azonban 2010-ben a 33 bányász kimentése volt az Atacama-sivatagban. A 69 nap után kimentett vájárok történetéről és a nemzetközi mentőexpedícióról film is készült.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×