eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A chilei elnöki hivatal felvételén Sebastian Pinera államfő válságülést tart a metrójegyárak emelését ellenző, erőszakossá fajult demonstrációk miatt a chilei fővárosban, Santiagóban 2019. október 19-én. A tömegközlekedés összeomlott a fővárosban, amelynek területére rendkívüli állapotot hirdetett ki Pinera.
Nyitókép: MTI/EPA/Chilei elnöki hivatal

Az utasokat menthette az utolsó pillanatban Sebastián Pinera

A helikopterbalesetet szenvedett volt chilei elnök halálát fulladás okozta.

A chilei állami halottkémi hivatal az ország déli részén fekvő Valdivia városban felboncolta a 74 éves korában tragikus körülmények között meghalt volt elnök holttestét, mielőtt átszállították a fővárosba, ahol állami tiszteletadással búcsúztatják el.

"Az ügyészi hivatal feladata most tájékoztatni az ország lakosságát arról, hogy Sebastián Pinera elnök halálát az orvosi szakvélemény alapján vízbe fulladás okozta" − közölte Tatiana Esquivel helyi ügyész.

Azt is elmondta, hogy még mindig nem tudták megállapítani a baleset okát, de a törvényszéki adatok lehetővé teszik számukra hogy "pontosabb elméletet" tudjanak kidolgozni, és egy erre szakosodott csapat vizsgálja a baleset helyszínét.

Különböző beszámolók szerint a gépen Pinera, Magdalena nevű nővére, egy barátja és annak fia utazott. Pinera maga vezette a helikoptert, amikor a Lago Ranco település melletti tónál elvesztette uralmát a jármű felett, és az a part közelében a vízbe zuhant. A szerencsétlenség három túlélője saját erejéből ki tudott úszni a partra.

Karla Rubilar, az elhunyt exelnök kormányának egyik minisztere szerint Magdalena Pinera úgy számolt be a szerencsétlenségről, hogy a fivére feláldozta magát a többiek megmeneküléséért. "Az elnök utolsó szavai ezek voltak nővére szerint: ugorjatok ki először ti, mert ha én is veletek ugrom, akkor ránk zuhan a gép" − mondta Rubilar a TVN helyi televíziónak.

A Bío-Bío chilei rádió úgy tudja, hogy Pinera már a felszállást után nemsokkal észlelte a jármű meghibásodást, és a tó felé fordult, hogy esélyt adjon utasainak a kiugrásra. Ő maga azonban már nem tudott kiugrani. Holttestét 40 méter mélyről hozták fel.

Gabriel Boric államfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki, pénteken pedig állami temetésen helyezik örök nyugalomra a volt elnököt.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×