eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban. Sajtóértesülések szerint ezen a napon a Biontech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat a vakcina sürgősségi jóváhagyását kérte az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelettől (FDA).
Nyitókép: MTI/Biontech SE/EPA

Kiderült, hány embernek okozott maradandó egészségkárosodást a Covid-oltás Németországban

Miközben Németország sem dőlhet hátra a koronavírus-járvány újabb hullámának terjedése miatt, adatok láttak napvilágot arról, hogy a Covid-19 elleni oltás hány embernél okozott maradandó egészségi károkat. A járvány megjelenése óta 65 millióan kaptak legalább egy, közülük 12 millióan pedig négy oltást.

A legfrissebb beszámolók szerint az illetékes hatóságok eddig 467 esetben ismerték el az oltás okozta károkat. Mindez elenyésző ahhoz viszonyítva, hogy az egészségügyi hatóságokhoz csaknem 12 ezer ilyen jellegű panasz érkezett. A beérkezett kérelmek körülbelül felét még nem dolgozták fel, ugyanakkor több panaszt elutasítottak.

A Neue Osnabrücker Zeitung című lap szerint mintegy 65 millióan kaptak legalább egy oltást. Közülük 11 827-en kérték a vírus elleni oltás által okozott károk elismerését. Az újság arról számolt be, hogy

az eddig feldolgozott kérelmek közül 467 esetben ismerték el a benyújtott panasz jogosságát,

ami a 65 millióhoz viszonyítva alig több mint 0 százalékot tesz ki. Eddig több mint 5000 kérelmet utasítottak el, mintegy 5600-at pedig még fel sem dolgoztak. A kérelmek feldolgozása az egyes tartományok feladata. Az észak-rajna-vesztfáliai egészségügyi minisztérium közlése szerint a késedelem oka főként az elbírálók hiánya. A minisztérium szóvivője szerint problémát jelent az is, hogy az orvostudományban jelenleg még nem megfelelő a Covid elleni védőoltások és az egyes klinikai képek közötti összefüggések feltárása.

A korábbi rendelet szerint azok a beoltottak, akik oltásukat követően hat hónappal egészségkárosodásra panaszkodnak, a tartományi hatóságoknál kérhetik az oltási kár elismerését és egyben a kártérítést. A Die Zeit című hetilap szerint a hatósági elismerés feltétele az is, hogy az okozott egészségi kár minden kétséget kizáróan túlmutasson a normálisnak számító oltási reakción. Feltétel az is, hogy tartós, azaz hosszú távú károsodásról legyen szó.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×