eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Budzisko, 2015. március 23. Amerikai katonák az amerikai szárazföldi hadsereg Stryker típusú, lövészszállító páncélozott harcjárművein a lengyelországi Budziskóban 2015. március 23-án, amint az egység átlépte a litván-lengyel határt, a Dragonyos Lovaglás fedőnevű hadgyakorlat keretében.  (MTI/EPA/Artur Reszko)
Nyitókép: MTI/EPA/Artur Reszko

Mélyponton az amerikai csúcstechnika Ukrajnában – videó

A második világháború óta egyfajta mém, hogy a változékony ukrajnai időjárás és a páncélozott katonai járművek nem éppen jóbarátok. Ezt most megtapasztalta egy kifejezetten modern, amerikai Stryker páncélozott szállító harcjármű legénysége is.

Az ukrajnai hadmozdulatokat napok óta akadályozza a változékony időjárás: esik a hó, aztán felmelegszik az időjárás és sártengerré változik a frontvonal, majd pár nap múlva megint lefagy minden. A jelenésnek saját elnevezése is van a régióban, ez a raszputyica.

A zord időjárási körülményeket jól mutatja az alábbi, pénteken felbukkant videó a háborúból, melyen az látható, ahogy egy amerikai gyártmányú M1126 Stryker páncélozott szállító harcjármű teljesen elakad a sárban. A jármű ukrán legénysége ásókkal próbálja kiszabadítani a 16 tonnás járművet, de láthatólag nem sok sikerrel – írja a Portolio.

A lap azt is megjegyzi, hogy más felvételek tanulsága szerint az orosz kerekes és lánctalpas járműveknek hasonló gondokat okoz a masszív sártenger, mint az amerikai gyártmányú technikai eszközöknek.

(Címlapképünk illusztráció: Budzisko, 2015. március 23. Amerikai katonák az amerikai szárazföldi hadsereg Stryker típusú, lövészszállító páncélozott harcjárművein a lengyelországi Budziskóban. MTI/EPA/Artur Reszko)

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×