eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Idegőrlő órák várnak a szlovéniai barlangban rekedt turistákra

Nincs ok a pánikra, ki kell várni az alkalmas időt, amikor biztonságosan fel lehet őket hozni a felszínre – mondta az InfoRádióban a szlovéniai Krizna-barlangban rekedt turistákról és túravezetőkről a Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője. Horváth Richárd hozzátette: a búvárok és a mentők ezekben az órákban is azt várják, hogy apadjon a víz.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, öt embert kell kimenteni a Dél-Szlovéniában található Krizna-barlangból, miután a szombati heves esőzések következtében lezúduló víz elzárta a felfelé vezető útjukat. A három turista és a két túravezető szombat délután óta lent van, de nem sérültek meg, és biztosítják az ellátásukat. A délnyugat-szlovéniai barlang – amely a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint nyolc kilométer hosszú – csak csónakkal közelíthető meg, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. Az ötfős csoport a megemelkedett vízszint miatt nem tudott visszatérni a megadott időpontra, ezért riasztották a mentőszolgálatokat.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat felvette a kapcsolatot szlovén kollégáikkal, és felajánlották nekik a segítségüket, legyen szó akár mentésről, akár a barlangban szükséges logisztikai feladatokról.

Horváth Richárd az InfoRádióban elmondta: a Krizna-barlang „nincs kiépítve a nagyközönség számára”, ugyanakkor overallos túrák keretében bárki ellátogathat oda kísérőkkel. A hirtelen lezúduló eső után egy ilyen túrán rekedt szombaton több kilométer mélységben a kis csoport. A megemelkedett vízszint ugyanis elzárta a visszavezető utat, így a túrázók önerőből nem tudnak feljutni a felszínre.

Nem hibáztak a túravezetők

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy hibáztak a turisták, illetve a túravezetők, ugyanis ebben az időszakban nem lehetett számolni ennyire szokatlan időjárással. Mint mondta,

télen sokkal biztonságosabbak a barlangok, ugyanis ilyenkor a lehulló hó többnyire megmarad a felszínen, nem folyik be a barlangokba csapadék.

Múlt hétvégén azonban a felmelegedés következtében nem hó, hanem eső esett Szlovéniában, ami Horváth Richárd szerint „egy picit váratlan” volt.

Felhívta a figyelmet, hogy a helyi szakemberek felkészültek az ilyen eseményekre is, vannak ugyanis olyan általuk kialakított, kijelölt helyek, amelyek magasabban fekszenek, és rendre figyelmeztetik a túrázókat, hogy vízszintemelkedés esetén minél előbb húzódjanak be az ilyen zugokba. Ezeken a helyeken általában elhelyeznek ellátmányt is, arról azonban nincs információja Horváth Richárdnak, hogy ez a mostani esetnél is így volt-e.

Az öt lent rekedt ember elől elzárta a befolyó víz az utat. A barlangi búvárok jelenleg utánpótlást visznek le a mélybe. Horváth Richárd tájékoztatása szerint két olyan szakasza van a Krizna-barlangnak, ahol a járatot teljesen kitölti a víz, és ezen keresztül tudnak levinni a mentők élelmet a turistáknak. Ugyanakkor hozzátette: most nem ez a kardinális kérdés, nem most kell mindenáron lejutniuk a búvároknak.

Valószínűleg inkább megvárják, míg leapad a víz, utána pedig már biztonságosan fel lehet hozni a felszínre az öt személyt.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője közölte: a lent rekedtek még több órán át biztonságban érezhetik magukat, nincs ok a pánikra.

Horváth Richárd végül elmondta: nem lesz szükség a magyar barlangi mentők felajánlott segítségére, ugyanis ez nem egy olyan eset, amikor nagy létszámban, több egységgel sok sérültet kell kimenteni. „Egyszerűen ki kell várni az alkalmas időpontot, és akkor ki fogják hozni őket” – magyarázta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője.

Még több órán át a barlang mélyén maradhatnak

A mentőakcióban összesen 35 barlangi mentő és 8 búvár vesz részt, továbbá munkájukat 11 tűzoltó polgári védelmi tag is segíti. Walter Zakrajsek, a helyi barlangi mentőszolgálat vezetője hétvégén közölte: a búvárok elérték a fogságba esett embereket, akik jól vannak. Élelmet és ivóvizet vittek nekik, a kommunikáció azonban nehézkes, mert a bejárattól 2400 méter távolságra vannak. A legkedvezőbb esetben is csak hétfőn este hozhatják ki őket.

A mentőegységek vasárnap ismét lemerültek a csoporthoz, fűtött menedéket készítettek a számukra. Ez az akció nagy kihívást jelentett, több órán át tartott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×