eur:
391.04
usd:
366.09
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium bejelentése szerint az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Rekordot döntött a Gazprom a "szivacsország" felé, de van pár nagy kérdőjel

A Gazprom a kínai exporttal kompenzálná az ukrajnai háború miatt kieső európai mennyiséget. Az orosz vállalat tavaly 22,7 milliárd köbméternyi gázt adott el Pekingnek.

Új napi gázszállítási rekordot döntött szerdán Kína irányába a Gazprom. Ezt az orosz energetikai óriás jelentette be, azt azonban nem közölte, hogy pontosan milyen mennyiséget szállított a Szibéria Ereje vezetéken keresztül - írja a vg.hu a Reuters cikke alapján.

Azt viszont tudatta a Gazprom, hogy

tavaly összesen 22,7 milliárd köbméternyi gázt exportált a vezetéken a világ második legnagyobb gazdaságába;

ez majdnem a másfélszerese a 2022-es, több mint 15,4 milliárd köbméternek.

Oroszország a Kínába irányuló szállításokkal kompenzálja az európai gázeladásokat az ukrajnai háború kitörése óta, ami miatt a Nyugat szankciókkal sújtotta Moszkvát, és mindent megtesz, hogy megszüntesse orosz energiafüggőségét. A Gazprom közlése szerint a Kínába irányuló 2023-as gázexport 700 millió köbméterrel, vagyis 3,2 százalékkal haladta meg a szerződéses mennyiséget.

Oroszország folytatja a tárgyalásokat az új, második vezeték megépítése érdekében is,

amely évente 50 milliárd köbméternyi gáz szállítására lesz alkalmas az északi Jamal régióból Mongólián keresztül Kínába.

A projekt egyre fontosabb Moszkva számára, miután a Kínába irányuló gázexport megduplázására törekszik, hogy pótolja a kiesett európait. Egyelőre azonban több kérdésben, például az árban sem tudtak megegyezni. A Reuters korábbi számítása szerint a Gazprom európai exportja 55,6 százalékkal, 28,3 milliárd köbméterre zuhant tavaly a csúcsot jelentő, 2018–2019-es 175-180 milliárd köbméterről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×