eur:
389.63
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Victor Noir síremléke a párizsi  Père-Lachaise temetőben. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Ennek a párizsi síremléknek mágikus jelentőséget tulajdonítanak

Victor Noir francia újságíró inkább a haláláról és a síremlékéről ismert, mint a munkájáról.

A mindössze 21 éves fiatalembert 1870-ben, Párizsban gyilkolta meg az akkori uralkodó, III. Napoleon unokatestvére. Az újságíró halála nagyban hozzájárult a monarchia bukásához. Állítólag Victor Noir - aki amúgy nagy nőcsábász hírében állt -, egy nappal az esküvője előtt vesztette életét.

Talán azért mert szoknyavadász volt, talán mert éppen az esküvője előtt halt meg, hamar elterjedt az a hiedelem, hogy a fiatalember nyughelye mágikus erővel bír. A párizsi Père-Lachaise temetőben lévő sír egy teljes méretű bronzszoborból áll, amelyen a férfi úgy fekszik, mintha most lőtték volna le.

Az emlékmű a termékenységi szimbóluma lett, mert egy városi legenda szerint azok a hölgyek, akik szájon csókolják a szobrot, virágot hagynak Victor kalapjában, és megdörzsölik a nemi szervet, egy éven belül teherbe eshetnek, nagyszerű lesz a szexuális életük, vagy férjet találnak maguknak.

A gyermek áldásra, vagy éppen férjre vágyó nők közül olyan sokan csókolgatják a szobrot, hogy az az ajkaknál és a nadrág kidudorodó részénél észrevehetően fénylik.

A temető vezetése azért, hogy véget vessen a hölgyek zarándoklatának, 2004-ben kerítést építtetett a sír köré. Ám a nők körében akkor volt a felháborodás és a tiltakozás, hogy később kénytelenek voltak elbontani a kordont és beletörődtek a kissé bizarr hagyományba.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×