eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Orosz trollok áldozata lett Robert Habeck – Wowan és Lexus újra akcióban

Dezinformációra szakosodott orosz telefonbetyárok rászedték a német gazdasági minisztert, és egy álhívás során a többi között ukrajnai helyzetértékelésre késztették őt. A két trollnak Robert Habeck lelkiismeretesen "értékelt", ami hallható volt a Telegramon.

Robert Habeck minisztériuma megerősítette az esetet, de azt hangsúlyozta, hogy semmifajta bizalmas információ nem szivárgott ki – számolt be róla a ZDF közszolgálati médium. A minisztériumot a titkosszolgálatok értesítették a telefonhívással kapcsolatos információikról: ellenőrizték a hívók személyazonosságát, ami egyértelművé tette, hogy hamis hívásról van szó.

A beszélgetés a vonal technikai problémái miatt többször megszakadt, és ennek nyomán készült el a két orosz troll által készített, a Telegramra felkerült négyperces felvétel, amelyen a többi között hallható, hogy Habeck angol nyelven higgadtan magyarázza, hogy Ukrajnát orosz támadás érte, és az ostromlott országot segíteni kell gabonájának exportjában.

Robert Habeck a történtek ellenére azzal vigasztalhatja magát, hogy mesze nem ő az első "híresség", aki ugyancsak trollok áldozata lett. Legutóbb például Georgia Meloni olasz miniszterelnököt hívták hamis telefonálók. Tavaly decemberben pedig Andrzej Duda lengyel államfőt szedte rá egy orosz troll, aki Emmanuel Macron francia elnöknek adta ki magát. A korábbi "áldozatok" között említette a lap Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, Harry herceget és Elton Johnt is.

Habeck ebben a vonatkozásban nem az első a német politikusok sorában sem. Évekkel ezelőtt ugyanis Angela Merkel akkori kancellár is bedőlt egy hamis hívásnak.

A Die Welt beszámolója szerint a telefonáló az Afrikai Unió képviselőjének adta ki magát. A Zöldek Pártjának politikusa ezt követően tudtán kívül a Kremlhez hű youtuberekkel, Wowannal és Lexussal csevegett. A beszélgetésből négy perc ugyan a Die Welt szerint a Telegramon jelent meg, de egy hosszabb változat a YouTube-on is.

A gabonatéma mellett Habeck hangoztatta azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az egész világot, és különösen Afrikát "túszul" akarja ejteni. A felvétel hitelességét nem erősítették meg.

A Kreml-barát trollok művészneve, azaz a Wowan és a Lexus mögött a ZDF szerint a 37 esztendős Vlagyimir Kuznyecov, illetve a 36 esztendős Alekszej Sztoljanov "rejtőzik". A két troll 2014 óta dolgozik együtt. Az első években Oroszországon belül "trollkodtak", később azonban kiterjesztették vadászterületüket az orosz határokon túlra is

Az orosz hatalmi apparátus nem akadályozza tevékenységüket, mér csak azért sem, mert a Kreml soha nem volt a célkeresztjükben. Az újság információi szerint a Wowan és Lexus nevű komikusduó hamis hívásokra specializálódott, és saját YouTube-csatornát is üzemeltet.

A két troll elutasítja azt a feltételezést, hogy a hamis hívásokra a Kremltől kapnának közvetlen megbízást. "Azt csináljuk, amihez kedvünk van" – fogalmaztak egy interjúban. Ugyanakkor az ARD német televízió Kontraste című műsorában nyilatkozva már nem csináltak titkot abból hogy hamis hívásaikkal az orosz érdekeket képviselik. A Lexus néven említett troll a többi között beismerte, hogy mindketten a Gazprom orosz állami konszern egyik leányvállalatától kapják fizetésüket.

Arra a kérdésre, vajon a kínai államfőt, Hszi Csin-pinget is felhívnák-e, Lexus azt válaszolta: "Ha ez országunk érdekében állna, akkor igen." De hasonlóan nyilatkoztak ugyancsak a közelmúltban a CNN amerikai hírcsatornának is. Nem felel meg a valóságnak, hogy közvetlenül a Kremlnek dolgoznánk – fogalmaztak.

"Inkább oroszbarát kópék vagyunk, ez az ország az, amelyet szeretünk, és amelyért aggódunk"

– idézték Wowant. "Azzal vádolnak bennünket, hogy csak olyanokat hívunk fel, akik Oroszország ellen vannak. A probléma csak az, hogy ma már Oroszországnak már nincs sok barátja" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×