eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Novák Katalin köztársasági elnök (elöl, b2), II. Tavadrosz kopt pápa (elöl, j2), Veres István, Novák Katalin férje (elöl, b) és Rania al-Masat egyiptomi nemzetközi együttműködésért felelős miniszter (elöl, j) a kairói Szent Márk kopt katedrálisban 2023. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin a béke fontosságát hangsúlyozta II. Tavadrosz kopt pápának

A béke fontosságát hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök kedden Kairóban II. Tavadrosz kopt pápának. Az államfő Ferenc pápa mellett a kopt pápát is arra kéri, hogy tegyenek meg mindent a mielőbbi béke érdekében.

Novák Katalin hozzátette: Ferenc pápával szombaton Dubajban folytat megbeszélést, miután felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28).

A háború Ukrajnában és a Közel-Keleten is dúl – emelte ki, hozzátéve: az Izraelben és a Gázai övezetben jelenleg zajló háború is rávilágít arra, hogy a különböző felekezetek közötti különbségek milyen feszültségekhez vezethetnek.

A magyar békeszerető nép, ezért mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy mielőbb béke lehessen Ukrajnában és a Közel-Keleten

– hangsúlyozta.

Novák Katalin kiemelte: büszkék vagyunk arra, hogy államunk ezer éve keresztény alapokon indult el, és ez a kereszténység, a keresztény kultúra a mai napig meghatározó mindennapjainkban, ünnepeinkben.

Európa egészét a kereszténység tartja össze, s amikor arról beszélünk, hogy Európában sokszínűségre van szükség, akkor ezt a kereszténységen belül kell érteni - hangsúlyozta. Hozzátette: Európa elég színes pusztán amiatt, hogy az európai népek különbözőek. Különböző a történelmünk, a szokásaink, a kultúránk, nyelvünk, mégis a közös gyökereink és a közös keresztény kultúránk összeköt - mutatott rá.

Egyiptomban azt is megcsodálhatjuk és megtapasztalhatjuk, hogy milyen az, amikor békében tudnak egymás mellett élni muszlimok és keresztények - mondta Novák Katalin, hozzátéve: azt kívánja, hogy meg tudják mindezt őrizni. Elmondta azt is: nagyra értékeli, hogy II. Tavadrosz kopt pápa sokat tesz a keresztény és muszlim párbeszéd és együttélés elősegítéséért.

A családok fontosságát hangsúlyozva kiemelte: Egyiptom méretében és lakosságszámában is tízszer akkora, mint Magyarország. Egyiptomban egy családban átlag három gyermek születik, míg Magyarországon kettő sem. Mint mondta, szeretné megérteni, hogyan lehet a magyar fiatalokat a gyermekvállalásra, a családalapításra bátorítani.

Az üldözött keresztények segítéséről szólva kiemelte: Magyarországon mindannyian felelősnek érezzük magunkat keresztény testvéreinkért, a világban bármerre élnek. A kopt keresztényeknek is számos alkalommal segítettünk a múltban és a jövőben is mindig számíthatnak ránk - hangsúlyozta Novák Katalin.

A köztársasági elnök egyiptomi látogatásával kapcsolatban emlékeztetett: első alkalommal találkozhatott Abdel Fattáh al-Szíszí egyiptomi elnökkel személyesen, a négyszemközti megbeszélés pedig jóval hosszabbra nyúlt, mint tervezték. Mindez arra vezethető vissza, hogy a magyarok és egyiptomiak is tisztelettel fordulnak egymás felé, tisztelik a másik kultúráját, különbözőségeit, de megtalálják a hasonlóságokat is.

Novák Katalin a 2016. december 11-i kairói terrortámadásban súlyosan megsebesült két egyiptomi kopt nővel is találkozott a támadás helyszínén, a Szent Márk-templomban. A két sérült nő megköszönte a magyarok gondoskodását, segítségnyújtását, amelyet budapesti rehabilitációjuk alatt tapasztaltak.

Novák Katalin ezt követően a Dunakeszi Járműjavítóban készült magyar gyártású vonatszerelvényen utazott Gízába.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×