eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Passport in a belt bag prepared for travel. High quality photo
Nyitókép: Evgeniya Sheydt / Getty Images

Sorra hosszabbítják a határellenőrzéseket a régiónkban

November 23-ig meghosszabbítják a Magyarországgal közös határátkelők ellenőrzését a szlovákok. Eredetileg november 3-áig vezették be az intézkedést.

A szlovák kormány csütörtökön hagyta jóvá a döntést. A határellenőrzés meghosszabbításának célja az erősödő illegális migráció visszaszorítása. A szlovák belügyminisztérium közölte, ha nem állítják vissza a belső határok ellenőrzését, folytatódna az illegális migránsok beáramlása az országba, ami miatt továbbra is fennállna a közrendet és a közbiztonságot fenyegető súlyos veszélyhelyzet. A szlovák-magyar határátkelők ellenőrzésének ideiglenes visszaállítása 2 millió eurós – mintegy 760 millió forintos – költséggel jár.

A magyar határ ideiglenes ellenőrzéséről még október 5-én döntött Ódor Lajos szakértői kormánya, miután Lengyelország, Csehország és Ausztria is ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határán. Azóta kormányváltás történt Szlovákiában, az új belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok pedig bejelentette, egyértelműen az illegális migránsok tudtára akarják adni, hogy megváltozott a szlovák migrációs politika. Ennek bizonyítékaként hétfőn este erődemonstrációt is tartott a rendőrség a szlovák-magyar zöldhatáron. Az eredetileg határidő nélkül meghirdetett, és végül egy éjszakásra szabott akció keretében katonákkal, lovas rendőrökkel, nyomkövető kutyákkal és drónokkal erősítették meg a határvédelmet. A rövid művelet során ugyan nem fogtak illegális bevándorlókat, de sikerült elriasztaniuk tervüktől a határ illegális átlépésére készülő két csoportot.

A belügyminiszter azt mondta, a megerősített rendőri jelenléttel egyértelműen jelezni akarják az embercsempészeknek, hogy az új kormány véget vet szabad mozgásuknak az ország határain. A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy bármikor ismét jelentős rendőri erőt vezényeljen ki a zöldhatár ellenőrzésére. A tárca adatai szerint az idén jelentősen megnőtt a Szlovákiába bejutó illegális bevándorlók száma. Míg tavaly ötezer illegális bevándorló jutott be, számuk az idén már most meghaladta a 46 ezret.

A cseh kormány is hasonló lépésre szánta el magát, és húsz nappal meghosszabbította a cseh-szlovák határ ellenőrzését. Vít Rakušan cseh belügyminiszter közölte, hogy a véletlenszerű ellenőrzések november 22-ig folytatódnak. Az október elején bevezetett intézkedések eredetileg november 2-áig voltak érvényben. „Amíg ténylegesen nem fog működni a külső schengeni határok védelme, az illegális migráció következményeit kénytelenek leszünk megoldani a belső határokon” – írta az X-en a belügyi tárcavezető.

Csehország után Lengyelország is meghosszabbította az ellenőrzéseket a szlovák határon. A lengyel belügyminisztérium rendeletéből kiderült, a kormány szintén további húsz nappal, legalább november 22-ig meghosszabbítja a határellenőrzéseket. A rendelet alapján a szlovák-lengyel határt nyolc közúti és három vasúti, valamint tizenegy gyalogos határátkelőhelyen lehetséges átlépni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×