eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
A szíriai elnöki hivatal által közreadott képen Bassár el-Aszad szíriai elnök televíziós üzenetet intéz a nemzethez Damaszkuszban 2021. május 28-án, miután újraválasztották a két nappal korábbi elnökválasztáson. Az ellenzék és a szíriai kurdok egyaránt elutasították az általuk jogszerűtlennek tartott választást.
Nyitókép: MTI/EPA/Síriai elnöki hivatal

19 év után újra Kínába utazott a szír elnök

Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.

A kínai állami média jelentése szerint Aszad az Air China légitársaság repülőgépén érkezett és a tervek szerint több mint egy tucat külföldi méltósággal együtt vesz részt az Ázsiai Játékok megnyitó ünnepségén, majd több kínai városban folytat megbeszéléséket, köztük pénteken Hszi Csin-ping kínai elnökkel is.

Aszad utoljára 2004-ben látogatott Kínába, hogy Hu Csin-tao akkori elnökkel találkozzon, mely az első szíriai államfői látogatás volt Kínában a két ország 1956-os diplomáciai kapcsolatainak kialakítása óta.

A szíriai elnököt az Egyesült Államok, Európa, Ausztrália, Kanada és Svájc is szankciókkal sújtja, de a rezsimje elleni többoldalú szankciók alkalmazására irányuló erőfeszítések nem kaptak egyhangú támogatást az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol Kína már legalább nyolc alkalommal megvétózta az Aszad-kormányt elítélő ENSZ-indítványokat.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×