eur:
391.25
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: autoszektor.hu

Most jön a határokon a nagy rendszámőrület

Az Európai Bizottság pontosított: nem hozhatják be orosz állampolgárok az autóikat az unió területére. Igaz, a szabály nem kötelező, és egyelőre eltérő az alkalmazása is.

Se magáncélra, se üzleti célra nem hozhatják be orosz állampolgárok az autóikat az Európai Unió területére – az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak megfelelően. Teljesen mindegy, hogy milyen céllal vagy mennyi időre akarna valaki Európába hozni egy orosz rendszámos autót, azt el kell kobozni. Korábban a szankciók csak azokra a járművekre vonatkoztak, amelyek értéke meghaladja az 50 ezer eurót – írja az economx.hu.

Szeptember 8-án az Európai Bizottság pontosításokat adott ki: a szankciós behozatali tilalom részeként az oroszok nem hozhatnak be árucikkeket az EU-ba, legalábbis nagyobb tételben. Értve ezalatt autókat, mobiltelefonokat, laptopokat, kozmetikumokat, fogkrémeket, samponokat, szappant, női ruhákat, vagy cipőket.

Az Európai Bizottság pontosításai jogilag nem kötelező erejűek – minden uniós tagállam önállóan dönti el, hogyan jár el ebben a helyzetben.

A finn külügyminisztérium már bejelentette, hogy nem hajtja végre az EU-ajánlást, amely megtiltja az Orosz Föderációban nyilvántartásba vett autók beutazását vagy elkobzását.

Németország ennél sokkal komolyabban veszi: a német vámhatóságok egyáltalán nem zárták ki, hogy autókat és személyes tárgyakat foglalhatnak le az oroszoktól.

A litván határátkelőhelyeken is szigor van, az Oroszországban regisztrált autókat nem engedik át a határon. Nem az állampolgár útlevelét nézik, hanem az autó regisztrációját. Kivételt csak a Kalinyingrádba közlekedő autókkal tesznek, ha rendelkeznek a szükséges okmányokkal.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter azt mondta, hogy az ország követni kívánja az Európai Bizottság ajánlásait mivel ez a politika „támogatja az orosz agresszió visszaszorítására és a szankciók alkalmazásának fokozására irányuló céljainkat”. Elmondása szerint ezen a héten az orosz határ menti országok elkezdik keresni a közös módot az autók behajtási tilalmáról szóló irányelv végrehajtására.

A lett külügyminisztérium hasonlóképpen jár el: azt javasolta, hogy az ország vámhatósága vegye figyelembe és kövesse az Európai Bizottság ajánlásait az Orosz Föderációból származó autók behozatalával kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×