eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: https://www.auroraexpeditions.com.au/

Kimentették a luxushajót, elszomorodtak a gazdag utasok

Sikeresen kiszabadították a Grönlandnál zátonyra futott MV Ocean Explorer luxushajót, amelyet korábban már háromszor próbáltak elmozdítani.

A luxustengerjáró hétfőn feneklett meg az Északi-sarkkörnél lévő Alpefjordban, az Északkelet-grönlandi Nemzeti Park területén. Az elmúlt napokban háromszor már megkísérelték a kiszabadítását, de a próbálkozások nem jártak sikerrel. Legutóbb, szerdán egy grönlandi kutatóintézet halászhajója a dagály segítségével akarta lehúzni a zátonyról, de ez is kudarcot vallott.

Az MV Ocean Explorer fedélzetén 206 ember tartózkodik, az utasok között ausztrálok, új-zélandiak, dél-koreaiak, britek és amerikaiak is vannak.

A Sydney Morning Herald című ausztrál lap a hajó utasait idéző cikkében még a sikeres szabadítás előtt arról számolt be, hogy a fedélzeten sok gazdag, idős ember tartózkodik, de az elakadás ellenére jó volt a hangulat, mert a világ gyönyörű részén vannak.

Akadt három koronavírusos ember is, de őket izolálták, és van orvos is a hajón - közölte később a luxushajót üzemeltető Aurora Expeditions.

Fotó: https://www.auroraexpeditions.com.au/
Fotó: https://www.auroraexpeditions.com.au/

A mentést koordináló dán északi-sarki parancsnokság közölte, hogy egy nagyobb hajója, a Knud Rasmussen várhatóan pénteken érkezik a helyszínre, hogy segítsen a mentésben. Erre azonban végül nem lesz szükség, mert csütörtökön végül a fent említett kutatóintézeti hajó manőverei sikerrel jártak - írta a CNN.

A nemzeti park mintegy 972 ezer négyzetkilométeren terül el, ennek 80 százalékát egész évben jég borítja. Az Alpefjord 240 kilométerre fekszik a legközelebbi lakott településtől, Ittoqqortoormiittől, amely csaknem 1400 kilométerre van Nuuktól.

A SunStone, a hajó floridai székhelyű tulajdonosa közölte: a fedélzeten senki sem sérült meg, nem szennyezték a környezetet, és nem sérült meg a hajótest.

Az MTI azt írta, hogy a tengerjárót egy közeli kikötőbe húzzák, ahol kárfelmérést végeznek, az utasokat pedig egy másik kikötőbe szállítják át, ahonnan hazarepülhetnek.

Vádemelésre vagy letartóztatásra nem került sor, de a dán tengerészeti hatóság felszólította a grönlandi rendőrséget a hajó zátonyra futásának és az esetleges jogsértéseknek a kivizsgálására. A vizsgálat kezdeti lépéseként a hajón tartózkodó egyik tiszt már megkezdte a legénység és az érintett személyek kihallgatását - közölte a rendőrség.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×