eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash.com

Két órára megbénul a vasút a szomszédunkban

A romániai vasutasok szakszervezeti szövetsége figyelmeztető sztrájkot hirdetett péntek reggel 7 és 9 óra (közép-európai idő szerint 6-8 óra) közötti időre.

Viorel Istrate szakszervezeti főtitkár az Agerpres hírügynökség közlése szerint bejelentette: ebben az időintervallumban minden vonatot leállítanak a tanulócsoportokat szállító szerelvények kivételével.

A szakszervezeti vezető szerint minden kormány azt ígérte, hogy megoldja az ágazatban felgyülemlett problémákat, de a politikusok prioritási listája sosem egyezik meg a vasutasok és az utazóközönség prioritásaival, és

a román vasút immár évek óta a „klinikai halál állapotában van”.

Istrate szerint a román vasúti hálózat és az azon közlekedő vonatok európai szintre emeléséhez az európai partnerekkel összehangolt szakszerű országprojektre és több tízmilliárd eurós beruházásra lenne szükség.

Mint mondta, jelenleg beruházási terv sem létezik az elavult mozdony- és vagonpark teljes lecserélésére, márpedig ilyen körülmények között az utasok nem fognak visszatérni a vonatokra. Vonzó bérezési feltételek nélkül a kiöregedő vasutasnemzedéket sem lesz, aki pótolja. A munkaerőhiány meghaladta már a 6000 embert, ezért a még meglévő alkalmazottak túlterheltek, a túlórák száma több tízezres nagyságrendű – sorolta a vasutasok panaszait a szakszervezeti főtitkár.

A kollektív munkaszerződésről március óta tárgyal a szakszervezeti szövetség a munkáltatóval, de azóta sem sikerült egyezségre jutniuk, így

jóváhagyott költségvetése sincs az ágazatnak, amit ezért szerinte „a teljes leállás fenyeget”.

A sztrájkoló vasutasok azt követelik a pénzügyminisztériumtól, hogy időben is korrekt módon folyósítsa az állami vasúttársaság működtetéséhez szükséges pénzalapokat, és kezdődjenek meg a stratégiai beruházások a járműpark lecserélésére, hogy a vasutasok és az utasok is „megszabaduljanak végre az óránként 45 kilométerrel zötykölődő, vagonoknak nevezett konzervdobozoktól, amelyek mindenkinek csak szenvedést okoznak” – idézte az Agerpres a szakszervezeti főtitkárt.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×