eur:
394.54
usd:
370.64
bux:
65187.77
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
A 2022. június 4-i felvételen Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszédet mond pártja kongresszusán a Varsó közelében fekvő Markiban. Kaczynski június 20-án bejelentette lemondását a kormányfőhelyettesi posztról, pártelnöki tisztségének megtartása mellett. A megüresedett posztra Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi minisztert nevezik ki.
Nyitókép: MTI/PAP/Radek Pietruszka

Nem akármilyen választási ígéreteket tett Jaroslaw Kaczynski

A nők esetében 38 év, a férfiak esetében pedig 43 év szolgálati idő után járó korengedményes nyugdíj lehetőségét is kilátásba helyezte Jaroslaw Kaczynski, a jelenlegi lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke az október 15-ei parlamenti választásokra szóló programot bemutató szombati nagygyűlésen.

A közép-lengyelországi Konskie városban rendezett gyűlésen Kaczynski ismertette a PiS nyolc választási ígéretét. Ezek közé tartozik, hogy a jövő év elejétől a jelenlegi 500 zlotyról (mintegy 41 800 forint) 800-ra (mintegy 66 900 forint) emelik a 18 éven aluli gyermekek után fizetett havi állami támogatást, ingyenes gyógyszereket biztosítanak a 65 évesnél idősebbeknek és a 18 évesnél fiatalabbaknak, továbbá díjmentessé teszik az állami autópályák használatát.

Az említett intézkedések megvalósítását biztosító előírások már nyáron hatályba léptek.

Az új ígéretek közé tartozik, hogy a nők 38 év, a férfiak pedig 43 év szolgálati idő után lennének jogosultak korengedményes nyugdíjra. Jelenleg a nőknél 60, a férfiaknál 65 év a nyugdíjkorhatár, és ennek elérése előtt lehetne majd korengedményes nyugdíjba vonulni.

A PiS nyolc „választási konkrétuma” között szerepel az is, hogy a lengyelországi szupermarketek kötelesek lennének a kínálat legalább kétharmadát a helyi szállítóktól biztosítani a gyümölcsök, a zöldségek, a hús- és tejtermékek, valamint a pékáru esetében. Ígérik a régi lakótelepek nagyszabású korszerűsítését is.

Kaczynski a PiS politikájának fő értékeiként a családot, a nemzetet, a szabadságot, az igazságosságot, a szolidaritást, a biztonságot és a szuverenitást nevezte meg. A nő és a férfi kapcsolatán alapuló család a civilizációnk alapja, „elutasítjuk az ellene irányuló minden támadást” – hangsúlyozta.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök a jelenlegi gazdasági és társadalmi politika folytatását, igazságos és szolidáris gazdasági fejlődést ígérte a gyűlésen. Ennek eredményeképpen Lengyelországban négy év múlva legalább 10 ezer zlotyt (837 ezer forint) érne az átlagfizetés – mondta.

„Hat év múlva pedig franciaországi szinten lennének a bérek, de Franciaországtól eltérően égő kocsik, kitört autóablakok, kirabolt boltok, templomok és iskolák nélkül”

– jelentette ki.

A PiS egyik listavezetőjeként induló Pawel Kukiz volt elnökjelölt, rockzenész, aki egy - eddig ellenzéki - kispártot vezet, a nagygyűlésen bejelentette: a PiS programjában az is szerepel, hogy bevezetik a polgári perek egyszerűsített lebonyolítását biztosító békebírák intézményét, és megerősítik az egymandátumú körzetek szerepét a választási rendszerben.

Szombaton a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) is bemutatta százpontos választási programját. A dél-lengyelországi Tarnówban tartott nagygyűlésen azt ígérték, hogy a jelenlegihez képest duplájára, azaz 60 ezer zlotyra (6 millió forint) emelik az adómentes jövedelem összegét, és 30 százalékkal nőnek majd a pedagógusfizetések. A kormányzás első száz napján visszaállítanák a rászoruló nők mesterséges megtermékenyítésének állami finanszírozását, és végrehajtanák az egyház és az állam „valódi szétválasztását”.

Kamila Gasiuk-Pihowicz, a KO képviselője kilátásba helyezte „mindazok elítélését és bebörtönzését, akik megsértették az alkotmányt és a jogállamiságot”.

A politikus itt Jaroslaw Kaczynski, Mateusz Morawiecki és Andrzej Duda elnök felelősségre vonásáról is beszélt.

Szintén bemutatta választási programját szombaton az Új Baloldal (Nowa Lewica) tömörülés, valamint a Harmadik Út koalíció, amelyet a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Szymon Holownia volt elnökjelölt által alapított Lengyelország 2050 alkotnak. Az Új Baloldal 35 órás munkahetet és évi 35 nap szabadságot ígért.

Lengyelországban négyévente választják újra az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház 100 szenátorát. A legutóbbi, 2019-es választásokon az alsóházban a PiS-frakció szerzett többséget. A szenátusban a liberális és baloldali ellenzék van túlsúlyban.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Itt a magyar benzinárak valósága: senkinek nincs igaza

Itt a magyar benzinárak valósága: senkinek nincs igaza

A héten tárgyal a kormány egy esetleges üzemanyagárstop bevezetéséről, miután az elmúlt hónapokban az egekbe szökött a benzinár Magyarországon. A döntés alapját a KSH új, heti szinten megjelenő statisztikája fogja képezni, amelynek az első közlése már meg is történt a múlt héten. Felmerül azonban a kérdés: jó lehet ez az adatforrás a megfelelő kormányzati következtetés levonására? Milyen hibái vannak az árfigyelő rendszernek? Mi a helyzet az adókkal? Egyáltalán, tényleg drága a benzin Magyarországon, indokolt az árstop?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×